Χριστιανικό αρχαιολογικό μνημείο στο στόχαστρο τουρκικών επιθέσεων
Η τουρκική πολεμική αεροπορία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, την ώρα που οι δυνάμεις της Άγκυρας διεξάγουν επίθεση στη βορειοδυτική Συρία στην Αφρίν.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, την ώρα που οι δυνάμεις της Άγκυρας διεξάγουν επίθεση στη βορειοδυτική Συρία στην Αφρίν.
Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης «από τουρκικά αεροπλάνα» είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν και από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς », ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM).
Τα πλήγματα προκάλεσαν «την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων» και ανάμεσα στις δομές που επλήγησαν περιλαμβάνονται «ο τάφος του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της κοινότητας των μαρωνιτών, και η εκκλησία Άγιος Ιουλιανός, στην οποία βρίσκεται αυτός ο τάφος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μαχμούντ Χαμούντ.
Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα, διευκρίνισε.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ένας ναός των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών είχε ήδη υποστεί ζημιές από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα είχε τότε διαβεβαιώσει πως τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.
Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.
«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού. Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», κατήγγειλε ο Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.
«Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
- Το Ιράν για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442