Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Τσίπρα - Τζιτζικώστα για τον όρο Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ

Κόντρα Τσίπρα – Τζιτζικώστα για τον όρο Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Διαφωνώ ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, η προπαγάνδα, η παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Τοποθέτηση που ο κ. Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητη, προκαλώντας νέο σχόλιο από τον περιφερειάρχη.

«Διαφωνώ ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί, είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, η προπαγάνδα, η παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Την τοποθέτηση αυτη δεν άφησε φυσικά αναπάντητη ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), λέγοντας πως «συνεννόηση χρειάζεται και στα μείζονα εθνικά θέματα. Χρειάζονται σταθεροί δίαυλοι και σχέδιο που θα συνεκτιμά όλα τα δεδομένα στο χρόνο που γίνεται μια διαπραγμάτευση.»

» Διαφωνώ ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί, είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, η προπαγάνδα, η παραχάραξη της ιστορίας».

Τσίπρας: Πηγαίνεις πίσω από την γραμμή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008

Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός, υπενθύμισε στον κ. Τζιτζικώστα όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε την εθνική γραμμή το 2008 στο Βουκουρέστι.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα της χώρας ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία, και η Θεσσαλονίκη ειδικά, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «δεν κατανοώ τη σπουδή του Απόστολου Τζιτζικώστα να τοποθετηθεί σήμερα, παίρνοντας θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή».

Τζιτζικώστας: Τα ‘λεγε σε μένα για να τα ακούσει ο Καμμένος

«Παιδιά μην μπερδεύεστε. Μπορεί να μιλούσε σε μένα, αλλά τα βέλη του ήταν προς τον κυβερνητικό του εταίρο και άλλους δύο υπουργούς της κυβέρνησής του που το 2008 ήταν βουλευτές της ΝΔ», είπε ο κ.Τζιτζικώστας ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την απάντηση Τσίπρα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε ποτέ τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες περιοχές

Εκτός της αναφοράς αυτής που στράφηκε κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τζιτζικώστας στην ομιλιά του έδειξε διάθεση συνεργασίας, ενώ δεν δίστασε να αποδώσει εύσημα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη για τη δουλειά του.

«Το γεγονός ότι οι αφετηρίες μας – πολιτικές και ιδεολογικές – είναι διαφορετικές, δεν σημαίνει ότι οι στόχοι μας δεν μπορεί να είναι ίδιοι. ‘Οταν πρόκειται για το συλλογικό συμφέρον του τόπου και των πολιτών, πρέπει να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε να είναι πάντα είτε μέρος της λύσης του προβλήματος, είτε εκφραστής οράματος για τον τόπο μας. Αναζητήσαμε τη συνεργασία, επενδύσαμε στο διάλογο με όλους τους τοπικούς φορείς», υποστήριξε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας τόπος που δεν είχε ποτέ τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες περιοχές του τόπου. Στα χρόνια που πέρασαν, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες, αντί να συρρικνωθούν γιγαντώθηκαν. Το μέλλον το δημιουργούμε τώρα, και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε καλύτερο».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τα βήματα που έγιναν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, των δημοσίων έργων, του τουρισμού, της καινοτομίας, αλλά και στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική οικονομία.

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία το στρατόπεδο Καρατάσιου, μετά τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, ενώ αναφέρθηκε στη Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης λέγοντας πως θα πρέπει «να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο από το Σέιχ Σου μέχρι το παραλιακό μέτωπο».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάνει εξαιρετική δουλειά».

Κλείνοντας την ομιλία του είπε πως «οι εποχές άλλαξαν και έτσι αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες. Σήμερα που τελειώσαμε με τα ψευτοδιλήμματα και όσα περάσαμε ως λαός, με τον απλό πολίτη να έχει σταθεί όρθιος στην καταιγίδα, μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει ο πολίτης για τη χώρα του, αλλά τι μπορεί να κάνει η χώρα για τον πολίτη. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο αυτό, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με τα καθημερινά, μεγάλα ή μικρά προβλήματα».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024