Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθές και Σαγκρής μιλάνε στο in.gr για το «Ανήλικο»

Μαθές και Σαγκρής μιλάνε στο in.gr για το «Ανήλικο»

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός Μάνος Σαγκρής εμφανίζονται ζωντανά την Παρασκευή 30 Μαρτίου στη μουσική σκηνή του Passport-upstairs.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιάννης Μαθές και ο στιχουργός Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν ζωντανά την Παρασκευή 30 Μαρτίου στη μουσική σκηνή του Passport-upstairs τα τραγούδια της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς, με τίτλο Ανήλικο που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο.

Νέα τραγούδια για την ενηλικίωση, σε έναν ανήλικο κόσμο που ψάχνει την ταυτότητά του, ανάμεσά τους το τραγούδι «Οι αιρετικοί» (Β’ βραβείο από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού) αλλά και το «Παιδί» (1η θέση στο διαγωνισμό Νέων Δημιουργών του 39ου River Party).

Πιάνο, κιθάρα, τρομπόνι, μπάσο, τύμπανα, video art και μια φωνή ενώνουν τις μουσικές του κόσμου. Ένα ηπειρώτικο μπλέκεται με μια bossa nova, και ένα blues γίνεται λαϊκό τραγούδι, μέσα από τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μαθέ και της μπάντας.

Παρέα στα καινούρια, δε θα μπορούσαν να λείπουν γνωστά και αγαπημένα ρεφραίν του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, του Ξαρχάκου κ.ά., σε απρόσμενες διασκευές και χρώματα από τη Δύση ως την Ανατολή και από την εσωτερική ερμηνεία μέχρι το διονυσιακό ξεφάντωμα.

Λίγο ανέβουν στη σκηνή βρήκαν χρόνο να μας απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις και να βάλουν στο δικό τους μαγικό μουσικό κόσμο.

Γιατί Ανήλικο;
Γιατί τα τραγούδια μας μιλούν για την ενηλικίωση ενός ήρωα που ενώ ο ίδιος μεγαλώνει και ωριμάζει, το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζει, παραμένει «ανήλικο», ανέτοιμο να «ενηλικιωθεί».

Ποιους προβληματισμούς θίγει ο δίσκος;
Τα τραγούδια κοιτούν την πόλη και την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια ενός ήρωα που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα κατάματα. Δεν είναι ένας δίσκος που σκοπός του είναι να σε κάνει για μια ώρα απλώς να ξεχαστείς και να περάσεις ανέμελα. Ούτε όμως να μιλήσει περίπλοκα και διδακτικά για τις λύσεις που πρέπει να βρούμε. Στέκεται σε πολλά από αυτά που δυσκολεύουν τη ζωή μας, απομόνωση, ανθρώπινη εξουσία, βία, φόβος κοινής γνώμης, αναλώσιμες ερωτικές σχέσεις, όμως αυτό που φωτίζει περισσότερο είναι η αντίδραση του ήρωα σε όλα αυτά, η προσωπική αναζήτησή του, ο τρόπος που όλα αυτά τα κάνει συναίσθημα και η προσπάθειά του τελικά να λυτρωθεί. Ένας στίχος του Μάνου Σαγκρή από το δίσκο, το περιγράφει πολύ πιο περιεκτικά. «Αυτό που πάει να δύσει, εγώ το κάνω μεθύσι και πίνω απ’ τους χυμούς». Μουσικά αυτή η ατμόσφαιρα έχει αποδοθεί σαν ένα soundtrack. Με πολλές και διαφορετικές εικόνες. Από την εσωτερική ερμηνεία μέχρι το διονυσιακό ξεφάντωμα. Παίξαμε με ήχους και επιρροές από την Ελλάδα και τις μουσικές του κόσμου, σαν αυτός ο ήρωας να είναι ένα πολίτης του κόσμου. Μπορεί σε σημεία ο στίχος να λέει κάτι έντονα δραματικό και η μουσική να λειτουργεί αντιστικτικά, με μια ρυθμικότητα ή και το αντίθετο. Αυτός ήταν ένας δικός μας δημιουργικός προβληματισμός, που μας οδήγησε στο συγκεκριμένο νοηματικό και ηχητικό αποτέλεσμα.

Το μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;
Να πούμε την αλήθεια, πιο πολύ τα τραγούδια αυτά είναι η ανάγκη της προσωπικής μας έκφρασης. Δεν είχαμε στο μυαλό μας να περάσουμε συγκεκριμένα μηνύματα. Νιώθουμε μέρος του κόσμου και είμαστε και εμείς αποδέκτες των μηνυμάτων της ίδιας της ζωής. Απλώς εμείς τα εκφράσαμε με το δικό μας κώδικα. Μέσα σε ένα CD, με στίχους και μουσικές.

Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;
Η δισκογραφία σήμερα περνάει μια πολύ δύσκολη φάση. Θα βρεί τον τρόπο όμως σύντομα να ανακάμψει. Θέλω να πιστεύω στη μεγάλη δύναμη του τραγουδιού και στην αποκατάσταση της σχέσης καλλιτέχνη-ακροατή που έχει εδώ και χρόνια «παρεξηγηθεί», λόγω κακών χειρισμών από ανθρώπους που έμπαιναν εμβόλιμοι στη βιομηχανία με σκοπό την επιτήδεια κερδοφορία, εις βάρος του ίδιου του πολιτισμού.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;
Δεν είναι συγκεκριμένα. Αφηνόμουν πάντα να επηρεάζομαι από οτιδήποτε καλό. Από όλο τον κόσμο κι από κάθε μουσική. Σίγουρα αδυναμία έχω στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές.

Από πού εμπνέεστε;
Από την καθημερινότητα. Δε μου αρέσει να απομακρύνομαι από αυτήν για να εμπνέομαι. Προτιμώ να μετράω το ρυθμό της ζωής και να αισθάνομαι πώς χτυπάει μέσα μου. Να κοιτάζω και τα μάτια των διπλανών μου. Αυτά μου τα μαρτυράνε όλα.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
Πολλές συναυλίες και παρουσιάσεις της καινούριας μου δουλειάς, του CD «Ανήλικο», που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε αν είναι δυνατόν, σε όλη την Ελλάδα. 28 Μαρτίου παίζουμε στην Πτολεμαΐδα, στις 30 Μαρτίου στο PassPort Κεραμεικός στην Αθήνα και 21 Απριλίου στο Ναύπλιο!

in.gr

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024