Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

Τα ξημερώματα εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ύστερα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Τα ξημερώματα εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ύστερα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε, το πρωί, στον Πατριαρχικό Ναό, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μητροπολίτη, παρουσία ιεραρχών του Θρόνου, της Πατριαρχικής Αυλής και των εργαζομένων στο Πατριαρχείο.

Το μεσημέρι συνήλθε η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου, προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας, καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού ιεράρχη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, υπέρτιμος και έξαρχος Προποντίδος, κυρός Ιάκωβος (Σωφρονιάδης), γεννήθηκε στο Φερίκιοϊ Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια εισήχθη στην Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1970. Κατά το τελευταίο έτος της φοίτησής του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1969, χειροτονήθηκε διάκονος στην Αθήνα και έλαβε το όνομα Ιάκωβος. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη ως Πατριαρχικός Διάκονος και Εισηγητής του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το 1973 διορίσθηκε Κωδικογράφος και την επόμενη χρονιά προήχθη στη θέση του υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το 1984 προήχθη σε αρχιγραμματέα, και το 1987 εξελέγη μητροπολίτης Λαοδικείας.

Τον Ιούνιο του 2002 μετετέθη στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως μητροπολίτης δημοσίευσε άρθρα, μελέτες και λόγους σε πληθώρα περιοδικών, καθώς και στον ημερήσιο Τύπο της Κωνσταντινουπόλεως. Δέχθηκε τιμητικές διακρίσεις από τις Εκκλησίες Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ελλάδος, Πολωνίας, Γεωργίας, την Ι. Μονή Σινά, διάφορες Ι. Μητροπόλεις και Ιδρύματα. Το 2011 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024