Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν μπίρα χωρίς λυκίσκο και χωρίς να επηρεαστεί γευστικά το προϊόν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Science.

Στόχος είναι να μπορέσει μελλοντικά να απαγκιστρωθεί η βιομηχανία μπίρας από τον λυκίσκο.

Ο λυκίσκος είναι καρπός του φυτού Humulus lupulus που χρησιμοποιείται στη μπίρα τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα για να της δώσει γεύση, εξισορροπώντας τη γλυκύτητα της βύνης με την πικράδα του, ενώ βοηθά και στο σχηματισμό αφρού.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέι Κίσλινγκ, τροποίησαν το γονιδίωμα του μύκητα, από τον οποίο παράγεται η μαγιά της μπίρας, έτσι ώστε να πετύχουν γεύση παρόμοια με του λυκίσκου χάρη στην εισαγωγή γονιδίων από τη μέντα και το βασιλικό.

Τα αποτελέσματα ήσαν άκρως πειστικά, όπως έδειξαν οι γευστικές δοκιμές που ακολούθησαν. Ακόμη και οι εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας παραγωγής μπίρας νόμιζαν ότι η γενετικά τροποποιημένη μπίρα περιείχε απλώς περισσότερο λυκίσκο από ό,τι συνήθως.

Επειδή ο λυκίσκος είναι ένα φυτό που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και λιπασμάτων για την καλλιέργειά του, η νέα μέθοδος, αν αξιοποιηθεί εμπορικά, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση πόρων, ενώ ίσως μειώσει και την τιμή της μπίρας.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ