«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του στην Φ.Γεννηματά, σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Της απευθύνει δε ανοικτή πρόσκληση για να συζητήσουν τις προτάσεις του Κινήματος, σημειώνοντας τη δέσμευσή του για εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, για τη στήριξη της οποίας εκτιμά ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».

Τη στιγμή που η επιλογή της Φ.Γεννηματά να ανοίξει ζήτημα αναθεώρησης του συντάγματος προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, φέρνοντάς τη αντιμέτωπη με ισχυρά στελέχη όπως ο Ευ.Βενιζέλος, η απάντηση αυτή του πρωθυπουργού αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι συμφωνεί με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεων της Φ.Γεννηματά, την καλεί να συμβάλλει στην «προοδευτική τομή» που έχει ανάγκη ο τόπος και δηλώνει «στη διάθεσή της» για να συζητήσουν. Προθέσεις, που πολλοί στο ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να δουν με καλό μάτι, ενώ δεν θα λείψουν και αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι ο Τσίπρας όχι μόνο πάει να εκμεταλλευτεί το διαφαινόμενο ρήγμα εντός του Κινήματος, αλλά και να εξασφαλίσει ότι αυτό θα είναι βαθύ αφήνοντας στην άλλη όχθη στελέχη που έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν στη λίστα «persona non grata.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού προς την κ. Γεννηματά:

«Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

κα Φώφη Γεννηματά
Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 27.3.18

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας»

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο