Δήμητρα Κρουστάλλη

Διακριτικές αποστάσεις από την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος παίρνει η ΝΔ. Η επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, παρότι δόθηκε από το πρωί στη δημοσιότητα έφτασε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή αργά το απόγευμα.

Τότε έγινε και το ακόλουθο σχόλιο από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. «Η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται ευρύτατη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Καταθέσαμε σε ανύποπτο χρόνο την πρόταση μας, η οποία περιλαμβάνει ευρύτερες αλλαγές από τις κατ’ ελάχιστον αναγκαίες που περιλαμβάνει η επιστολή της κυρίας Γεννηματά. Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να αποκτήσει η χώρα έναν νέο καταστατικό χάρτη, συγχρονισμένο με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής».

Η επιστολή της κυρίας Γεννηματά περιλαμβάνει τις προτάσεις που προέκυψαν από το πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, η επισήμανσή της ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, εξελήφθη ως απόπειρα να θέσει το Κινημα Αλλαγής το πλαίσιο της αναθεώρησης, να ακολουθήσει η ΝΔ και όλοι μαζί να αναμείνουν τον Αλέκη Τσίπρα αν θα συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία, μέσα στο τεταμένο κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση Novartis.

Η Πειραιώς διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή τη σχέση με την κυρία Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι η επιστολή Γεννηματά ενέχει πολιτική παραδοξότητα.

Να θυμίσουμε ότι στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι το νέο Σύνταγμα θα είναι «ο θεσμικός θεματοφύλακας της Ελλάδας που μας αξίζει», χωρίς να προσδιορίζει πότε θα ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία καθώς η ΝΔ δεν θέλει να προσδιορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προς αναθεώρηση άρθρα ούτε να αποφασίσει αυτή η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και η επόμενη, η οποία θα διαχειριστεί και το πιο ουσιαστικό κομμάτι της αναθεώρησης, με μειωμένη.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας