Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξέμεινε από συμμάχους η Άγκυρα και μοιάζει με πληγωμένο θηρίο

Ξέμεινε από συμμάχους η Άγκυρα και μοιάζει με πληγωμένο θηρίο

Μεθαύριο Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, μπορεί να γίνει το δεύτερο βήμα προκειμένου να στριμωχθεί για τα καλά η Τουρκία και να αναθεωρήσει τις προκλητικές της επιδιώξεις.

Μεθαύριο Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, μπορεί να γίνει το δεύτερο βήμα προκειμένου να στριμωχθεί για τα καλά η Τουρκία και να αναθεωρήσει τις προκλητικές της επιδιώξεις. Το ξεκάθαρο, όσο και σκληρό μήνυμα που έστειλαν προχθές οι Ευρωπαίοι στην Αγκυρα δείχνει ότι η υπομονή ορισμένων κρατών έχει εξαντληθεί.

Οι ενέργειες των Τούρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζουν φωτιά στην περιοχή, κάτι που κανείς δεν το επιθυμεί. Αλλά βεβαίως η Ευρώπη δε επιθυμεί και κινήσεις που δεν θα προκαλούσαν διάλυση της Τουρκίας, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αποσταθεροποιητικό για ολόκληρη την περιοχή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο της Βάρνας ενδεχομένως ο Ταγίπ Ερντογάν να έχει την τελευταία ευκαιρία του να έρθει πιο κοντά με τους Ευρωπαίους ή τελικά να επιλέξει την οριστική ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα διπλωματικά θέματα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι έχει ξεμείνει από συμμάχους, και μόνον η Ρωσία, για πρόσκαιρους λόγους, στηρίζει την Αγκυρα.

Ενδεχομένως η επαφή που θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Απριλίου, να κρίνει πολλά. Αν ο Ρώσος πρόεδρος «τραβήξει το αυτί» του συμμάχου του, τότε ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει στάση. Αν πάλι συνεχίσει η Μόσχα να στηρίζει την Αγκυρα τότε οι προκλήσεις θα συνεχιστούν.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί μια απάθεια ή μια διαρκή ουδετερότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας. Οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν πότε η Τουρκία θα επιδείξει διαλλακτικότητα και θα αποφύγει τις ακραίες ενέργειες. Επομένως, είναι προς όφελος του Ερντογάν να έρθει πιο κοντά και να πετύχει μια συμφωνία η οποία θα τον βοηθήσει και στο προσφυγικό.

Αλλά, ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, η Αγκυρα μοιάζει με πληγωμένο θηρίο. Κάθε φορά που κάποιος την χτυπά αντιδρά με ακόμη πιο επιθετικό τρόπο. Μπορεί η λεκτική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ να ήταν χλιαρή, όμως, έδειξε ότι έχει κι άλλους τρόπους να στείλει τα μηνύματά της. Όπως π.χ. τη δέσμευση μεγάλης περιοχής στο Αιγαίο, με το επίμαχο πάντα νησί, το Καστελόριζο, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Όλα θα κριθούν, βεβαίως, και από τη στάση που θα κρατήσουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στηνκυπριακή ΑΟΖ και στα χρυσοφόρα οικόπεδα. Η στήριξη των εταιρειών που θα κάνουν τις γεωτρήσεις και πώς θα αντιδράσει η Αγκυρα αν δεν πάρει μερίδιο από τα κοιτάσματα είναι ο παράγοντας που θα κρίνει και την μελλοντική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μοιάζει έτοιμη για όλα.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024