Μαίρη Μπιμπή

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας είναι γνωστό ότι μπορεί να συντελέσει την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Τώρα μπορεί να διαγνωστεί με μεγάλη ακρίβεια χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο smartwatch (έξυπνο ρολόι), με απώτερο στόχο την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Cardiology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αξιολόγησε μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή (app) που ενσωματώθηκε σε έξυπνο ρολόι γνωστής εταιρείας τεχνολογίας, με στόχο την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής.

«Δεδομένης της ευρείας χρήσης των έξυπνων ρολογιών και την διαθεσιμότητα των διαφόρων apps, θελήσαμε να εστιάσουμε στον αποτελεσματικό έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο παίζει ο εντοπισμός των κατάλληλων υποψηφίων που θα φορούν τις έξυπνες αυτές συσκευές ώστε να μειώσουμε τις επιπλοκές των μείζονων θρομβοεμβολικών επεισοδίων και τη θνησιμότητα», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Γκρέγκορι Μάρκους, διευθυντής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η κολπική μαρμαρυγή, όπως προαναφέρθηκε αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, συχνά δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει αδιάγνωση μέχρι τελικά να εκδηλωθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πρώιμη διάγνωση της καρδιακής αρρυθμίας δίνει την δυνατότητα χορήγησης αντιπηκτικής αγωγής στον ασθενή για μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών, όπως η άνοια, η χρόνια νεφρική νόσος και το έμφραγμα.

Οι ασθενείς συνήθως χρησιμοποιούν συσκευές μέτρησης των καρδιακών παλμών για την παρακολούθηση της καρδιακής τους λειτουργίας, αλλά δεν μπορούν να τις κουβαλάνε παντού μαζί τους και έτσι οι μετρήσεις είναι αποσπασματικές.

Οι ερευνητές λοιπόν σκέφτηκαν να ενσωματώσουν σε ένα smartwatch έναν υψηλής ευαισθησίας αισθητήρα καρδιακών παλμών, για να διευκολυνθεί η 24ωρη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Ο αισθητήρας συνδυάστηκε με έναν αλγόριθμο για την διαρκή συλλογή στοιχείων για τις αρρυθμίες.

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε στοιχεία από τρεις ομάδες συμμετεχόντων, ξεκινώντας από μια απομονωμένη ομάδα 9.750 συμμετεχόντων στη μελέτη UCSF Health eHeart Study. Σε αυτό το δείγμα περιλαμβάνονταν και 347 άτομα με διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή που χρησιμοποίησαν το έξυπνο ρολόι με το app. Έτσι παρήχθησαν πάνω από 139 εκατομμύρια μετρήσεις του καρδιακού παλμού. Μια υποομάδα αυτών των ατόμων χρησιμοποίησε μια εφαρμογή στο κινητό για καρδιογράφημα.

Τα δεδομένα αυτά αξιολογήθηκαν συγκριτικά με 51 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που είχαν υποβληθεί σε καρδιοανάταξη, μια κλινική δοκιμασία που κάνει ανάταξη του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα 1.617 ασθενείς που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Health eHeart (64 με κολπική μαρμαρυγή) και είχαν χρησιμοποιήσει το smartwatch.

Συγκριτικά με την ομάδα της καρδιοανάταξης, ο αλγόριθμος του καρδιογραφήματος ήταν 97% ακριβής, ενώ οι άλλες δύο μέθοδοι στατιστικής ανίχνευσης της κολπικής μαρμαρυγής ήταν 91% και 86% ακριβής, αντίστοιχα. Επίσης, είχε διπλάσια ακρίβεια ως προς την πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής στη δεύτερη ομάδα αξιολόγησης, που είχε φορέσει μόνο το smartwatch.

«Η καινοτόμος αυτή μέθοδος μπορεί να εξειδικευθεί για να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί ο Τζέφρι Τάισον, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο