Την προειδοποίηση ότι τα νέα μέτρα για το Φάρμακο που ψηφίστηκαν το 2017 θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες, ενώ παράλληλα δημιουργούν προβλήματα βιωσιμότητας τις εταιρείες, επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας με θέμα «Φάρμακο: μεταρρυθμίσεις, καινοτομία και ανάπτυξη είναι οι δραστικές ουσίες του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα», στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, την Πέμπτη, ο κ. Αποστολίδης σημείωσε, πως «ο φαρμακευτικός κλάδος αποτέλεσε και αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επέστρεψε πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο), τέσσερις φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα στηρίζει το σύστημα υγείας, καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος 165 εκατ. ευρώ), που αναμένεται να ανέβει πολύ πάνω από 200 εκατ. το 2018, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους».

Είπε ακόμα ότι «το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αναγκαίες θεραπείες, ο κλάδος το υπερασπίστηκε πάση θυσία όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και είμαστε όλοι περήφανοι. Είμαστε περήφανοι γιατί τα καινοτόμα φάρμακα αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είμαστε περήφανοι γιατί επενδύουμε στην Ιατρική εκπαίδευση και έτσι έχουμε πολλούς από τους καλύτερους ιατρούς στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι γιατί η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγιή επιχειρηματικότητα, έννοιες τις οποίες ο κλάδος προωθεί ήδη από το 2002 με τον Κώδικα Δεοντολογίας. Όλα τα χρόνια της κρίσης προστατεύσαμε το μέγιστο κοινωνικό αγαθό, της Υγείας. Δυστυχώς τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, όπως το τέλος εισόδου 25%, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το ενοποιημένο rebate, αλλά και το ανεξέλεγκτο clawback δημιουργούν επιπρόσθετα θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου και θέτουν σε υψηλό κίνδυνο πλέον την πρόσβαση των ασθενών σε νέα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα».

Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis και την αμφισβήτηση των θεσμικών σχέσεων γιατρού – ασθενή ή την αξία της Ιατρικής Εκπαίδευσης εκ μέρους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τόνισε ότι «σύσσωμος ο κλάδος καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη πράξη και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό».

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «αποτελούμε μία ισχυρή εθνική φαρμακευτική παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρίες και 28 εργοστάσια, υποστηρίζοντας περισσότερες από 26.000 άμεσες θέσεις εργασίας, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Επενδύουμε στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και ενισχύουμε την Εθνική μας Ανταγωνιστικότητα. Είμαστε η τρίτη εξαγωγική δύναμη της πατρίδας μας, εξάγοντας σε 141 χώρες, με επίδραση που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 3,5% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας. Ζητούμε από την Πολιτεία την ουσιαστική συνεργασία, καθώς σε πολλά ζητήματα έχει φανεί πως συμφωνούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι:
– ότι το Φάρμακο είναι εθνική προτεραιότητα και αποτελεί μέρος της λύσης,
– πως σε καμία περίπτωση η πίεση που δέχεται η χώρα δεν πρέπει να στοιχίσει στο κοινωνικό αυτό αγαθό και να δημιουργήσει την πιο τρομακτική ανισότητα, «ασθενείς δύο ταχυτήτων,
– ότι μόνο η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και τολμηρής νέας αρχιτεκτονικής στο χώρο της Υγείας θα θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και θα εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
– ότι είναι παράλογο να χάνονται μεγάλες ευκαιρίες από την επενδυτική, καινοτόμα και ανταγωνιστική δυναμική του Κλάδου, που ακόμη και σήμερα παραμένει η τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, θεσμικά θωρακισμένο, φορολογικά δίκαιο, με διαφάνεια, κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν ένα υγιές και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο.
Με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, νέες προτεραιότητες, υλοποίηση των πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, ουσιαστική αξιολόγηση της κλινικής και οικονομικής αξίας της τεχνολογίας υγείας. Αξιοποιώντας τη διεπιστημονικότητα και φυσικά με την προσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των Ελλήνων ασθενών».

Πάιατ: Αμερικανικές εταιρίες αναζητούν ευκαιρίες επέκτασης στην Ελλάδα

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κατά την παρέμβαση του στην εκδήλωση ανέφερε ότι «ο αντίκτυπος του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου – άμεσος και έμμεσος – υπερβαίνει τα 7,5 δισ. ευρώ και περίπου 87.000 θέσεις εργασίας. Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας στην Ελλάδα με ισχυρή παράδοση καινοτομίας. Οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες που δουλεύουν εδώ συχνά μου λένε ότι είναι περήφανοι για τα καινοτόμα προϊόντα που προσφέρουν στην Ελλάδα και αναζητούν ευκαιρίες να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εδώ».

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο