Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα έχει φέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της προστασίας των εγχώριων επιχειρήσεων κάθε χώρας από τον ανταγωνισμό. Ερευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο G20 (στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δηλαδή) αποκάλυψε ότι στοχευμένα μέτρα προστατευτισμού λαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως.

Κάποιες χώρες του G20, όμως, καταφεύγουν συχνότερα στην προστασία των «εθνικών πρωταθλητών» τους ή των «στρατηγικής σημασίας επιχειρηματικών κλάδων», κονιορτοποιώντας συστηματικά τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών στις οποίες άπαντες ομνύουν και για την προάσπιση των οποίων (από τις παραβιάσεις των άλλων, όχι των δικών τους ασφαλώς…) διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους.

Οι συστηματικοί παραβάτες των αρχών αυτών είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, αναπτυσσόμενες χώρες. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία. Στην κορυφή της κατάταξης, ωστόσο, βρίσκεται η Νότια Κορέα. Μια χώρα που, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, έχει πάψει εδώ και χρόνια να λογίζεται ως αναπτυσσόμενη, καθώς είναι η 11η οικονομία στον πλανήτη με βάση το ΑΕΠ και 29η σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Στους αντίποδες, τα λιγότερα μέτρα προστατευτισμού λαμβάνουν η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προ Τραμπ όμως, διότι η έρευνα του διεθνούς Οργανισμού φθάνει μέχρι το 2016, την τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης Ομπάμα δηλαδή.

Κατ’ αρχάς ο ΠΟΕ ξεκαθαρίζει ότι ο προστατευτισμός συνίσταται στην προστασία της οικονομίας μιας χώρας από τον διεθνή ανταγωνισμό. Ο προστατευτισμός έχει δύο σκέλη: την επιβολή στα τελωνεία δασμών επί των εισαγόμενων προϊόντων και την επιβολή ανωτάτων ορίων (πλαφόν) στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων. Πολλές φορές οι περιορισμοί στις εισαγωγές τίθενται πιο συγκεκαλυμμένα, με τη θέσπιση διαφόρων κανόνων και προϋποθέσεων, υγειονομικών, τεχνικών ή περιβαλλοντικών σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΕ, το ποσοστό των δασμών που επέβαλε η Νότια Κορέα το 2016 στις εισαγωγές της ήταν 13,9% κατά μέσον όρο, όταν η Αυστραλία – η χώρα με τη λιγότερο παρεμβατική υπέρ της οικονομίας και των επιχειρήσεών της πολιτική – επέβαλε κατά μέσον όρο δασμούς 2,5%.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο