Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπέγραψε ο Τραμπ το διάταγμα για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα

Υπέγραψε ο Τραμπ το διάταγμα για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Το πρώτο βήμα σε μια πορεία που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο εμπορικό πόλεμο έγινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Με βάση τους όρους αυτού του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Φίλη χώρα η Κίνα, αλλά…

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε «φίλη» χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ» και επιμένοντας ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.

Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «εκτός ελέγχου», έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια «κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου», τόνισε.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της «άμεσα», κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Στόχος οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών.

Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε «πολύ μονόπλευρη» και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ «πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος».

Η Κίνα εφαρμόζει πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εφαρμόζει πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας.

Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας» ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι «η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει».

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024