Τάνια Μποζανίνου

Ένας από τους κορυφαίους ομίλους μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Όμιλος Ντογάν, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα Χουριέτ και το κανάλι CNN Turk, πουλήθηκε σε φιλοκυβερνητική κοινοπραξία. Η πώλησή του περιορίζει ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και εντείνει τον έλεγχό τους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορούσε τα μέσα του Ντογάν ότι είναι προκατειλημμένα κατά της κυβέρνησης.

Ο Dogan Media Group, που ανήκε στον Αϊντίν Ντογάν, πουλήθηκε στην Demiroren Holding, κοινοπραξία με συμφέροντα στην ενέργεια, στα κατασκευαστικά έργα, στον τουρισμό και στα μέσα ενημέρωσης (έχει, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Μιλιέτ). Την πώληση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, χωρίς να γίνει γνωστή η τιμή. Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ την υπολόγισε στα 1,2 δισ. δολάρια. Στον Όμιλο Ντογάν ανήκουν επίσης η εφημερίδα Posta και ο τηλεοπτικός σταθμός Kanal D.

Το 2009, είχε επιβληθεί στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για φοροδιαφυγή, αλλά το πρόστιμο θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν να τον φιμώσει, εξοργισμένος από τις επικρίσεις εναντίον του που εξέφραζαν τα μέσα του Ντογάν. Για να πληρώσει το πρόστιμο, ο Αϊντίν Ντογάν είχε αναγκαστεί τότε να πουλήσει δύο από τις εφημερίδες του στην Demiroren. 

Ενδεικτικό για το ποια γραμμή θα ακολουθεί πλέον η Χουριέτ και τα υπόλοιπα μέσα του Ντογάν είναι το twit του Τζεμ Κιουτσούκ, φιλοκυβερνητικού σχολιαστή και εκφοβιστή όσων δημοσιογράφων επικρίνουν τον Ερντογάν: έγραψε ότι οι δημοσιογράφοι που είναι πιστοί στον Ερντογάν και εργάζονται στον Dogan Media Company θα μπορούν πλέον «να αισθάνονται άνετα».   

Σε υποκλεμμένη τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε το 2014 ανάμεσα στον Ερντογάν Ντεμιρορέν, ιδιοκτήτη της Demiroren Holding, και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώτος ακουγόταν να ζητάει συγγνώμη για δημοσίευμα στη Μιλιέτ. Το δημοσίευμα αφορούσε τη διαρροή των πρακτικών μιας μυστικής συνάντησης ανάμεσα σε αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ηγέτες του ΡΚΚ. «Σε στενοχώρησα αφεντικό;» ρώτησε ο Ντεμιρορέν, ενώ ο Ερντογάν συνέχισε να τον «κατσαδιάζει». Στη συνέχεια ο Ντεμιρορέν ακούστηκε να κλαίει και να υπόσχεται στον Ερντογάν ότι θα βρει την πηγή της διαρροής των πρακτικών.  


in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο