Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικό κράνος επιτρέπει εγκεφαλική απεικόνιση εν κινήσει [Βίντεο]

Ειδικό κράνος επιτρέπει εγκεφαλική απεικόνιση εν κινήσει [Βίντεο]

Μιας νέας γενιάς συσκευή εγκεφαλικής απεικόνισης, που μπορεί να φορεθεί ως κράνος, επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ελεύθερα στο χώρο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature.

Μαίρη Μπιμπή

Μιας νέας γενιάς συσκευή εγκεφαλικής απεικόνισης, που μπορεί να φορεθεί ως κράνος, επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ελεύθερα στο χώρο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του Κέντρου Ανθρώπινης Νευροαπεικόνισης του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους ότι με τη νέα αυτή μέθοδο απεικόνισης μπορούν να αξιολογήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ το άτομο κάνει φυσικές κινήσεις. Μάλιστα, αυτός ο νέος τύπος μαγνητικού εγκεφαλογραφήματος έχει και υψηλότερη διαγνωστική ευαισθησία από τα υπάρχοντα διαγνωστικά μοντέλα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να βελτιώσουν τη διάγνωση και θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να υποβληθούν σε κλασσικές μαγνητικές εγκεφαλικές απεικονισεις, όπως τα μικρά παιδιά με επιληψία και οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Ως γνωστόν, τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους παράγοντας ηλεκτρικά κύματα. Αυτά με τη σειρά τους παράγουν μικροσκοπικά μαγνητικά πεδία που είναι ανιχνεύσιμα. Οι γιατροί με τη μαγνητική εγκεφαλογραφία χαρτογραφούν την εγκεφαλική δραστηριότητα μετρώντας τα μαγνητικά αυτά πεδία. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να έχουν ακριβείς εικόνες για το ποια τμήματα του εγκεφάλου εμπλέκονται κάθε φορά για μια ενέργεια, όπως η ομιλία ή η κίνηση.

Οι υπάρχουσες συσκευές μαγνητικής απεικόνισης είναι ογκώδεις και χρησιμοποιούν αισθητήρες που για να λειτουργήσουν πρέπει να διαθέτουν και ειδικά συστήματα ψύξης. Ο ασθενής πρέπει να μείνει ακίνητος κατά την εξέταση ώστε οι απεικονίσεις να είναι αξιοποιήσιμες. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως ένα μικρό παιδί ή ένας ασθενής με νόσο Πάρκινσον, είναι δύσκολη η εξέταση.

Το νέο εγκεφαλικό σκάνερ έρχεται να καταργηήσει αυτούς τους περιορισμούς χάρη σε νέου τύπου αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι πάνω σε τρισδιάστατα εκτυπωμένο κράνος. Και καθώς οι αισθητήρες είναι πολύ ελαφριοί και λειτουργούν σε θερμοκρασία χώρου, μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο κρανίο.

Επίσης, χάρη στο χαμηλό βάρος του κράνους συνολικά μπορεί να φορεθεί από τον ασθενή και αυτός να βρίσκεται εν κινήσει. Είναι δε κατάλληλο για κάθε κρανίο, ακόμα και για βρέφη. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ευελεξία του θα αυξήσει την ευαισθησία της διάγνωσης στο τετραπλάσιο για τους ενήλικες και ίσως στο 20πλάσιο για τα βρέφη.

health.in.gr

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024