Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχουμε προσδοκίες από τη Βάρνα

Σταθερός στην προκλητική στάση που κρατούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό, ο υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει προσδοκίες για πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ή στη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί της, λόγω της στάσης της Ένωσης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ η οποία δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει» λέει χαρακτηριστικά «χτυπώντας» απευθείας την ΕΕ και όχι διαμέσου Ελλάδας ή Κύπρου. Της ζητά δε να επανεξετάσει τις πολιτικές της.

Σταθερός στην προκλητική στάση που κρατούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει προσδοκίες για πρόοδο στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ή στη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί της, λόγω της στάσης της Ένωσης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ η οποία δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει» λέει χαρακτηριστικά σε άλλη μία ευθεία επίθεση στην ΕΕ και όχι διαμέσου Ελλάδας ή Κύπρου, δικαιώνοντας την ελληνική πλευρά που τονίζει ότι το θέμα με την Τουρκία είναι ευρωπαϊκό και θέλει κοινή αντιμετώπιση.

Επίσης με τη δήλωσή του αυτή στέλνει και το μήνυμα ότι «το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει» από την απειλή που κάποια στιγμή ακούστηκε από την πλευρά της ΕΕ ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο δεν θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος στη Βάρνα.

«Δεν εχουμε καμία προσδοκία όσον αφορά την διεύρυνση της ΕΕ ή τη συμπεριφορά τους απέναντι στην Τουρκία» σημείωσε ο Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το Anadolu, προσθέτοντας ότι δεν είναι η Τουρκία υπεύθυνη για αυτό.

Ζητά από την ΕΕ επανεξέταση των πολιτικών της

Αυτό που λέμε, πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τις πολιτικές της ανεξάρτητα από τις σχέσεις της με την Τουρκία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ΕΕ η οποία δεν ξέρει ούτε τι θέλει ούτε τι κάνει».

Η Ευρωτουρκική Σύνοδος θα λάβει χώρα στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τον Ντ.Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν να επιλύσουν ζητήματα, όπως η κατάργηση των θεωρήσεων.

Ένα άλλο θέμα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας «η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», όπως τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό σαν άσο στο μανίκι τους», σημειώοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ πρέπει να βασιστούν «σε ρεαλιστικές προοπτικές».

in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024