
Αντισυνταγματική η σύνδεση προστίμων ΚΟΚ – εισοδήματος
Μετ' εμποδίων προχωρά η υπό ψήφιση ρύθμιση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας».
Λάμπρος Σταυρόπουλος
Μετ’ εμποδίων προχωρά η υπό ψήφιση ρύθμιση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας».
Στην έκθεσή του αναφέρει ότι: «Η θέσπιση ποινών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν έχει εσωτερική συνάφεια με την εκάστοτε τελεσθείσα παράβαση και, συνεπώς, τίθεται ζήτηµα τήρησης της αρχής της αναλογικότητας».
Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια απαιτείται να είναι απολύτως σαφή, καθώς και ότι τίθενται από το νόμο και όχι με υπουργική απόφαση που μπορεί να ρυθμίσει μόνο ειδικότερα θέματα τοπικού, τεχνικού ή λεπτομερειακού ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρεται, «αποτελεί έτερο ζήτηµα η λήψη υπόψη εισοδηµατικών κριτηρίων για την επιµέτρηση διοικητικής ποινής, εντός των πλαισίων ποινών, τα οποία πάντως τίθενται από τον νόµο».
Ακόμη, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγµατος, οι όροι ‘εισοδηµατικά’ και ‘περιουσιακά κριτήρια’ χρήζουν διευκρίνισης, όπως επίσης και το είδος των δεδοµένων που συλλέγονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως και ο τρόπος αξιολόγησής τους από τα αρµόδια όργανα».
in.gr
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Ζ’)
- Κομμένος στη μέση ο δρόμος που συνδέει την Καλλιτεχνούπολη με τη Μαραθώνος – Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι σε περίπτωση πυρκαγιάς
- Επίσημο: Επέστρεψε στον Ολυμπιακό ο Κάρμο (pics)
- Τραγωδία στο Αρκαλοχώρι: Νεκρός άνδρας μετά από ανατροπή του τρακτέρ του
- Αρμενία: Καταγγέλλει «εργαλειοποίηση της γενοκτονίας» και αρνείται να απαντήσει στην απόφαση του Ισραήλ
- Εύβοια: Φωτιά στη περιοχή Λούτσα – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

