Αντισυνταγματική η σύνδεση προστίμων ΚΟΚ – εισοδήματος
Μετ' εμποδίων προχωρά η υπό ψήφιση ρύθμιση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας».
Λάμπρος Σταυρόπουλος
Μετ’ εμποδίων προχωρά η υπό ψήφιση ρύθμιση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας».
Στην έκθεσή του αναφέρει ότι: «Η θέσπιση ποινών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν έχει εσωτερική συνάφεια με την εκάστοτε τελεσθείσα παράβαση και, συνεπώς, τίθεται ζήτηµα τήρησης της αρχής της αναλογικότητας».
Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια απαιτείται να είναι απολύτως σαφή, καθώς και ότι τίθενται από το νόμο και όχι με υπουργική απόφαση που μπορεί να ρυθμίσει μόνο ειδικότερα θέματα τοπικού, τεχνικού ή λεπτομερειακού ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρεται, «αποτελεί έτερο ζήτηµα η λήψη υπόψη εισοδηµατικών κριτηρίων για την επιµέτρηση διοικητικής ποινής, εντός των πλαισίων ποινών, τα οποία πάντως τίθενται από τον νόµο».
Ακόμη, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγµατος, οι όροι ‘εισοδηµατικά’ και ‘περιουσιακά κριτήρια’ χρήζουν διευκρίνισης, όπως επίσης και το είδος των δεδοµένων που συλλέγονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως και ο τρόπος αξιολόγησής τους από τα αρµόδια όργανα».
in.gr
- Survivor: Στη Δικαιοσύνη ο καπετάνιος που χτύπησε τον Σταύρο Φλώρο – Η φωτογραφία του από το νοσοκομείο
- Περιστέρι: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για τα 6 παιδιά – «Λειτουργούσαν σαν στρατιωτάκια»
- Ημέρα πένθους στο Κίεβο: Ο Ζελένσκι καταδικάζει τη Ρωσία για την επίθεση σε πολυκατοικία που σκότωσε 24 άτομα
- The Expla-in Project | ΝΔ: Συνέδριο με φόντο την κούρσα διαδοχής
- «Οι Αθώοι»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Επιδημία Έμπολα ξέσπασε στο Κονγκό – Ανησυχία για εξάπλωση σε άλλες χώρες
- «Φως στο Τούνελ»: Τι θα δούμε στην αποψινή εκπομπή στο MEGA
- «Σε προχωρημένες επαφές με τον Μπρουκς η Παρτίζαν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442