Μαίρη Μπιμπή

Θα έχετε σκεφτεί πολλές φορές, πόσο πιθανόν είναι να κολλήσετε κάποιον ιό εν πτήσει λόγω του περιορισμένου χώρου της καμπίνας των αεροσκαφών. Αμερικανική μελέτη αποφαίνεται, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αν νοσεί το άτομο που κάθεται δίπλα σας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ποσοτικοποίησης των πιθανοτήτων να αρρωστήσει κάποιος ανάλογα με την εγγύτητα ενός ήδη νοσούντος επιβάτη.

Οι επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, μελέτησαν δέκα υπερηπειρωτικές πτήσεις και εκτίμησαν προσεκτικά τις κινήσεις των επιβατών για να υπολογίσουν την πιθανότητα κοινής αναπνευστικής λοίμωξης, όπως το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και η γρίπη, που εξαπλώνονται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων.

«Οι επιβάτες που κάθοντας μεταξύ μιας σειράς και μεταξύ δύο καθισμάτων παραπλεύρως του νοσούντος επιβάτη είχαν 80% ή και περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες, είχαν λιγότερο από 3% πιθανότητα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι σε περίπτωση που νοσεί κάποιο μέλος του πληρώματος, τότε αυτό μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο 4,6 επιβάτες ανά πτήση.

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, συστήνεται στους επιβάτες που έχουν καθίσει και σε απόσταση δύο σειρών από έναν άρρωστο συνεπιβάτη να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις για τυχόν μολυσματικές ασθένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης, και μόλις ένα άτομα από αυτά που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είχε βήχα. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις ζώνες ασφαλείας και τις χειρολαβές των αεροσκαφών δεν εντόπισαν ίχνη ιών, κάτι που σημαίνει ότι ίσως οι ασθένειες να εξαπλώνονται δια του φτερνίσματος και του βήχα και όχι από τα σταγονίδια που επικάθονται στις επιφάνειες.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ως αποτελεσματικά μέτρα προστασίας το καλό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση απολυμαντικών ειδών κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο