Οδικό χάρτη για το Κυπριακό θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες Τουρκία και Τ/κ δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «υπεξ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες Τουρκία και Τ/κ δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «υπεξ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως είπε, θα αξιολογήσουν τι μπορεί να γίνει, τι θέλουν και με ποια μέθοδο θα οδηγηθούν σε λύση. Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι “η ‘τδβκ’ και ο τ/κ «λαός» έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί και αυτό το δικαίωμα πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση”. Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως “εάν (οι Ε/κ) συνεχίσουν να επιμένουν σε μονομερείς εργασίες, η ‘τδβκ’ σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα περάσει στο στάδιο της γεώτρησης με την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας, στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και «τδβκ» , τις εργασίες για να είναι πιο αποτελεσματική η εικόνα της στο εξωτερικό και την αύξηση του αριθμού αντιπροσώπων της. “Συζητήσαμε για το τι μπορεί να κάνει η ‘νότιος Κύπρος’, στο θέμα των μονομερών εργασιών για τους υδρογονάνθρακες και από δω και πέρα με ποιες παραμέτρους θα γίνει η συζήτηση”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την άποψή του ότι οι διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντάνα κατέδειξαν πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα με τις υπάρχουσες παραμέτρους. “Και στην ‘τδβκ’ και στην ε/κ πλευρά έχουν τελειώσει οι εκλογές. Το επόμενο διάστημα αυτό το θέμα θα είναι ενώπιον του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά πάνω από όλα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες θα αξιολογήσουμε τι μπορεί να γίνει, δηλαδή τι θέλουμε, με ποια μέθοδο θα πάμε σε λύση. Θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι σημαντική η στάση της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι ειδικά σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουν τις επαφές τους με την Ελλάδα. “Εμείς ήμασταν πάντοτε υπέρ μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Ειδικά η πολιτική ισότητα είναι πολύ σημαντική. Πάντοτε ήταν κριτήριο για μας η προστασία των δικαιωμάτων της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε ότι την περίοδο που έχουμε μπροστά μας τόσο η Τουρκία όσον και ο τ/κ ‘λαός’ θα συνεχίσουν αυτή τη στάση τους”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι μέχρι σήμερα συνεχίστηκε η άδικη απομόνωση των Τ/κ. “Δηλαδή αυτοί που ήθελαν τη μη λύση επιβραβεύτηκαν. Οι Τ/κ που θέλουν λύση τιμωρήθηκαν. Θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι από δω και πέρα αυτά δεν θα τα επιτρέψουμε”, ανέφερε.

Για τους υδρογονάνθρακες ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να τερματίσει τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας. “Η ‘τδβκ’ και ο τ/κ «λαός» έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί και αυτό το δικαίωμα πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση”, ανέφερε. “Τα μηνύματά μας σε αυτό το θέμα τα διαβιβάσαμε στον ΟΗΕ, την ΕΕ, σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κύπρο και στις χώρες. Θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτού του είδους τις μονομερείς εργασίες της ε/κ πλευράς”, είπε.

«Να ξυπνήσουν»

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “η στάση της ε/κ πλευράς και πάλι μετά τις εκλογές ‘μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις’ είναι πέραν της πραγματικότητας. Τους προειδοποίησα στο Κραν Μοντάνα να αφήσουν αυτό το όνειρο πλέον και τους πρότεινα να ξυπνήσουν, αλλά όπως είδαμε ακόμη δεν έχουν ξυπνήσει από αυτό το όνειρο. Επομένως αντί να τρέχουν πίσω από τέτοια απραγματοποίητα όνειρα τούς προτείνουμε να αντιληφθούν καλύτερα τις πραγματικότητες στο νησί”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ . “Ως ‘τδβκ’ αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ τυχεροί. Έχουμε μια εγγυήτρια όπως η Τουρκία, έναν στρατηγικό εταίρο”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αποδείξει όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις την στάση της ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η ειρήνη και η σταθερότητα στον 21ο αιώνα. Όπως είπε, η Τουρκία μέχρι σήμερα ήταν πάντοτε δίπλα στους Τ/κ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προσθέτοντας ότι στο θέμα του Κυπριακού και του φυσικού αερίου, Τουρκία και ‘τδβκ’ βρίσκονται σε πλήρη ομοφωνία. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί με ένα λογικό τρόπο εάν οι πλευρές έχουν κοινό όραμα.

Θέλουν και μοιρασιά

Για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να το μοιραστεί με τους Τ/κ. “Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας δεν θα θέσουμε σε αμφιβολία το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων μας μαζί με την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε αυτή την αποφασιστική στάση. Ακόμα, απέναντί μας υπάρχει δυνατότητα για διπλωματική επίλυση. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Αυτό το παράθυρο τονίζεται ότι είναι ανοιχτό, αλλά θα συνεχιστεί η αποφασιστικότητά μας για διατήρηση και προστασία των δικαιωμάτων μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη”, ανέφερε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “εάν συνεχίσουν να επιμένουν σε μονομερείς εργασίες, η ‘τδβκ’ σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα περάσει στο στάδιο της γεώτρησης με την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον”. Ανέφερε πως αν η ε/κ πλευρά καθίσει και το συζητήσει αυτό μαζί τους πιστεύουν πως θα βρεθεί μια μέση οδός.

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν τα οδοφράγματα της Δερύνειας και της Λεύκας ανέφερε ότι στηρίζουν το άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων ενώ υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λεύκας.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr