Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαξίμου: Η ΝΔ το βάζει στα πόδια από την Προανακριτική για Novartis

Μαξίμου: Η ΝΔ το βάζει στα πόδια από την Προανακριτική για Novartis

«Το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει», ήταν το σχόλιο του Μαξίμου για την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική για τη Novartis. Σε απάντησή της, η Πειραιώς επισημαίνει πως αποχώρησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και κάνει λόγο για «σκευωρία την οποία έχουν αντιληφθεί όλοι». «Προσχηματική» χαρακτηρίζει την αποχώρηση ο Ν.Παρασκευόπουλος και μιλά για «άτακτη φυγή».

Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπολύει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει».

Σε απάντησή της, η Πειραιώς επισημαίνει πως αποχώρησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και κάνει λόγο για «σκευωρία την οποία έχουν αντιληφθεί όλοι».

«Προσχηματική» χαρακτηρίζει την αποχώρηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Παρασκευόπουλος και μιλά για «άτακτη φυγή», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ.Δρίτσας τονίζει ότι «στάση ευθύνης είναι να εξαντλείται κάθε προσπάθεια, ώστε παρά το ισχύον πλαίσιο, οι υποθέσεις αυτές να παραπέμπονται στο φυσικό δικαστή»..

Η ΝΔ το βάζει στα πόδια

«Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου» αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν», η οποία είναι «κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου».

«Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης» προσθέτει.

«Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος» καταλήγει.

ΝΔ: Όλοι έχουν καταλάβει τη σκευωρία σας

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως από την Προανακριτική δεν αποχώρησε μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο για «σκευωρία την οποία έχουν αντιληφθεί όλοι».

«Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την Προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης» αναφέρει η Πειραιώς.

«Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;» διερωτώνται πηγές της ΝΔ.

Παρασκευόπουλος: Άτακτη φυγή η αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την Novartis, Νίκος Παρασκευόπουλος, χαρακτηρίζει την δήλωση για αποχώρηση της αντιπολίτευσης «προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται» και κάνει λόγο για «άτακτη φυγή».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ακόμη, ότι «το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση είναι ένα ωμό αίτημα για παραγραφή. Είναι ωμό αίτημα να κρατήσει η Βουλή την υπόθεση, οπότε τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα».

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης. Η πρόσκληση των εμπλεκομένων είναι αναγκαία και για εξηγήσεις και για έκφραση γνώμης επί της αρμοδιότητας, αν έχουν άποψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση του Ν.Παρασκευόπουλου:

«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση Novartis, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων.

» Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.

» Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, τα μέλη–βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.

» Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».

Δρίτσας: Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος

«Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την υπόθεση NOVARTIS και το ενδιαφέρον αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Από τη θέση του προέδρου της επιτροπής, θέλω να βεβαιώσω τους πάντες, μετά λόγου γνώσεως, και με απόλυτη ευθύνη, ότι σχολαστικά, τόσο σχολαστικά, όπως για πρώτη φορά έχει συμβεί στα χρονικά των προανακριτικών επιτροπών, η επιτροπή αυτή έχει εξετάσει όλες τις λεπτές παραμέτρους του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου και του κανονισμού της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Όπως πρόσθεσε στόχος της επιτροπής είναι «να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν να ταλανίζεται ο δημόσιος βίος, επί μήνες, με σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι όλες αυτές οι διαδικασίες οδηγούν σε νομικό αδιέξοδο».

«Αυτή η ευθύνη ανήκει σε αυτή την επιτροπή και δεν εννοώ ότι η ευθύνη ανήκει στην πλειοψηφία της», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι «στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, όλοι συνεισέφεραν και αυτά που κατεγράφησαν, μέχρι τώρα θα είναι πλούτος νομολογιακός και ίσως και νομοθετικός για το μέλλον».

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, είπε πως «ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, έχει γίνει κατά γράμμα, στη βάση της εντολής που η επιτροπή αυτή πήρε από την ολομέλεια της Βουλής» και πρόσθεσε ότι «αυτή η επιτροπή, σε αντίθετη κατεύθυνση από όλες τις προηγούμενες προανακριτικές επιτροπές, θα γράψει ιστορία και θα ανοίξει το δρόμο, ώστε αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος, και όλες αυτές οι διαδικασίες, να αποτελέσουν παρελθόν για το δημόσιο βίο της χώρας μας.»

» Αυτή είναι η ουσία αυτής της επιτροπής και γι΄αυτό οι αποφάσεις της δεν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ευθύνης».

O Θ. Δρίτσας ανέφερε επίσης ότι στάση ευθύνης είναι να εξαντλείται κάθε προσπάθεια, ώστε παρά το ισχύον πλαίσιο, οι υποθέσεις αυτές να παραπέμπονται στο φυσικό δικαστή.

in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024