Για κατ’ αρχήν συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι η παράταση των συνοριακών ελέγχων «είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια», έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίστηκε πως οποιαδήποτε απόφαση για παράταση, επέκταση ή μείωση των ελέγχων που βρίσκονται σε ισχύ θα ληφθεί περί τα μέσα-τέλος Απριλίου, καθώς η τρέχουσα παράταση εκπνέει στο τέλος Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοικοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι «οι έλεγχοι στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να διεξάγονται για όσο η ΕΕ δεν καταφέρνει να προστατεύσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα», ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει προοπτική να το καταφέρνει (η ΕΕ) σε προβλεπτό χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκεκριμένη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση που διατυπώνεται είναι και πάλι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης: «Η ελευθερία κίνησης της Σένγκεν, δηλαδή η ελευθερία των πολιτών να περνούν τα σύνορα, είναι ένας από τους μεγάλους ‘’θησαυρούς’’ της ΕΕ. Εκεί γίνεται αντιληπτή με χειροπιαστό τρόπο από τους πολίτες η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Γι’ αυτό θέλουμε αυτό το επίτευγμα να το διατηρήσουμε. Από την άλλη πλευρά μπορεί όμως να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώνουν την πλήρη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων».

«Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα αποσπά πλέον μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι παλαιότερα και τώρα διατίθενται από την ΕΕ «πάρα πολλοί πόροι και πολύ περισσότερο προσωπικό».

Η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, «έχουν συμφωνήσει ότι παράταση των ελέγχων των γερμανικών συνόρων είναι για την ώρα απαραίτητη, διότι η ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ακόμη τέλεια, γι’ αυτό όμως συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας – πρόκειται για μια συμφωνία επί της αρχής, όχι όμως στις λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει τότε να καθοριστούν».

Από την πλευρά πάντως του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να παραταθούν «επ’ αόριστον». «Ο υπουργός είπε ότι όσο δεν καταφέρνει η ΕΕ να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, είναι (ο υπουργός) υπέρ της παράτασης (των ελέγχων). Δεν πρόκειται ούτε για επ’ αόριστον ούτε για απεριόριστη παράταση. Υπάρχουν όροι», δήλωσε.

Ο κ. Ντίμροτ υπενθύμισε ότι οι ισχύοντες συνοριακοί έλεγχοι τελειώνουν στο τέλος Μαΐου και πρόσθεσε ότι «για παράταση ή και για αλλαγή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση περίπου ως τα μέσα-τέλος Απριλίου, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για ενημέρωση οι οποίες καθιστούν απαραίτητο ορισμένο χρονικό διάστημα πριν (την απόφαση)».

Αυτός είναι περίπου ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο μιλάμε, σημείωσε, «γιατί χρειάζεται ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την παράταση, την επέκταση, τη μείωση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο