Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύθος το «παράδοξο της παχυσαρκίας», λέει Ελληνίδα ερευνήτρια

Μύθος το «παράδοξο της παχυσαρκίας», λέει Ελληνίδα ερευνήτρια

Μύθος αποδεικνύεται τελικά η άποψη ότι κάποιος μπορεί να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και παρόλα αυτά να μην διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Μύθος αποδεικνύεται τελικά η άποψη ότι κάποιος μπορεί να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και παρόλα αυτά να μην διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Η Δρ Σταματίνα Ηλιοδρομίτη, επικεφαλής ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ανέλυσε στοιχεία για 296.535 ενήλικες από μελέτη της UK Biobank, οι οποίοι ήταν υγιείς όταν εντάχθηκαν στο δείγμα την περίοδο 2006-2010 και εν συνεχεία ετέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2015.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 22-23 kg/m2 είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Όταν ο ΔΜΣ αυξανόταν πάνω από 2 kg/m2, ο κίνδυνος αυξανόταν επίσης κατά 13% για κάθε 5,2 kg/m2 στις γυναίκες και 4,3 kg/m2 στους άνδρες.

Συγκριτικά με τις γυναίκες και τους άνδρες που είχαν περίμετρο μέσης 74 και 83 εκατοστά, αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν κατά 16% στις γυναίκες και κατά 10% στους άνδρες, για κάθε 12,6 εκατ. και 11,4 εκατ. αύξηση της περιμέτρους της μέσης στι γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Όμοιες αυξήσεις στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου παρατήρησαν οι ερευνητές και σε σχέση με την αναλογία μέσης-ισχίων, την αναλογία μέσης-αναστήματος και το ποσοστό λιπώδους μάζας σώματος, μεταβλητές που προβλέπουν με ακρίβεια την ποσότητα του λίπους στο σώμα.

Κι ενώ είναι ήδη γνωστό ότι τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και καρκίνου, μελέτες που είχαν γίνει κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, έχουν δείξει ότι παχυσαρκία και περιττά κιλά δεν έχουν επίπτωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά συμβάματα ή άλλες αιτίες, ενώ μπορεί να λειτουργούν και προστατευτικά. Αυτό, αποτέλεσε τη βάση για το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας».

Ωστόσο, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί η οποιαδήποτε σκέψη ότι το λίπος έχει προστατευτική επίδραση ως προς το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η Δρ Ηλιοδρομίτη.

Και συμπληρώνει ότι «η μεγάλη μελέτη που κάναμε, παρέχει επαρκείς αποδείξεις κατά του παράδοξου της παχυσαρκίας. Διατηρώντας έναν υγιή ΔΜΣ, στο 22-23 kg/m2, το άτομο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ή θανάτου από καρδιακή νόσο. Ενώ και το λιγότερο λίπος πέριξ της μέσης μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο».

Πάντως, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τη δυσκολία της επίτευξης ενός ΔΜΣ στο 22-23 kg/m2, ειδικά καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Ο καθηγητής Μεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γκλασκώβης, Ναβιντ Σατταρ, σημειώνει ότι «γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για κάποιους να διατηρούν έναν τόσο χαμηλό ΔΜΣ. Αλλά οποιοσδήποτε κι αν είναι ο ΔΜΣ, ειδικά αν είσαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος, η απώλεια έστω και μερικών κιλών, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024