Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι άμαχοι εγκαταλείπουν την ανατολική Γούτα κατά χιλιάδες

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν την ανατολική Γούτα κατά χιλιάδες

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την Πέμπτη, μία ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα και πέρασαν με τα πόδια σε κυβερνητικές θέσεις καθώς ο στρατός προελαύνει στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την Πέμπτη, μίαανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα και πέρασαν με τα πόδια σε κυβερνητικές θέσεις καθώς ο στρατός προελαύνει στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατώντας κουβέρτες, τσάντες και βαλίτσες περπάτησαν κατά μήκος ενός χωματόδρομου προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στα περίχωρα της πόλης Χαμουρίγια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός al-Mayadeen.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν την ανατολική Γούτα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έφυγαν από την πόλη Χαμουρίγια κατευθυνόμενοι προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο των προελαυνόντων κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες έχουν «χωρίσει» την ανατολική Γούτα σε τρεις ξεχωριστούς θύλακες.

Είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εγκαταλείπει τον θύλακα αφότου ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση για την ανακατάληψή του τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Πριν από λίγο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε πως τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την ανατολική Γούτα προς τις κυβερνητικές γραμμές.

Οι άνθρωποι έφυγαν από τη Χαμουρίγια, όπου προέλασαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις, και άλλες κοντινές πόλεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεκάδες άρρωστοι και τραυματίες απομακρύνθηκαν από την ανατολική Γούτα.

Αυτό που ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι εδάφους που κατείχε η συριακή αντιπολίτευση κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό έχει χωριστεί σε τρεις θύλακες που έχουν περικυκλωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσαν πριν από ένα μήνα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως 25 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια εισήλθαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, και κατευθύνονται στην πόλη Ντούμα.

Η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Ιολάντα Τζακεμέτ είπε πως η αυτοκινητοπομπή, που εισήλθε στον θύλακα από το πέρασμα αλ-Ουαφιντίν, μεταφέρει αρκετή βοήθεια σε τρόφιμα για 26.100 ανθρώπους για έναν μήνα, μεταξύ άλλων.

Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει 5.220 δέματα με τρόφιμα της ΔΕΕΣ και 5.220 σάκους με αλεύρι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως στη διάρκεια της νύχτας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και οβίδες έπληξαν το νότιο θύλακα της ανατολικής Γούτα.

Η Μόσχα και η Δαμασκός υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις τους θέτουν στο στόχαστρο μόνο ένοπλους μαχητές και σκοπός τους είναι να αποτρέψουν επιθέσεις με όλμους των ανταρτών που προκαλούν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα. Κατηγορούν τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, κατηγορία την οποία οι μαχητές αρνούνται.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «υποστηρίζει» τις δυνάμεις της Δαμασκού στην επίθεσή τους στην ανατολική Γούτα, επιβεβαιώνοντας τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη για αυτή τη φονική επιχείρηση.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τους τρομοκράτες, θα τους νικήσουμε, θα τους νικήσουμε στην ανατολική Γούτα, όπου ο στρατός πραγματοποιεί αυτή την ώρα επιχείρηση με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Μόσχα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024