Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το ΔΝΤ και ο Ρέγκλινγκ ράβει «κοστούμι» στην Ελλάδα

Μετά το ΔΝΤ και ο Ρέγκλινγκ ράβει «κοστούμι» στην Ελλάδα

Πακέτο πολύ σκληρών μέτρων απαιτεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα, με μείωση συντάξεων και αύξηση αφορολόγητου από το 2019, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Πακέτο πολύ σκληρών μέτρων απαιτεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα, με μείωση συντάξεων και αύξηση αφορολόγητου από το 2019, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ετοιμάζεται κι αυτός να ράψει κοστούμι νέων δεσμεύσεων στην Ελλάδα.

Ο ESM μπορεί να μη συγκαταλέγεται στην πλευρά των «σκληρών» όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζει όμως με ένταση την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ανάληψης πρόσθετων δεσμεύσεων εάν παρασχεθεί επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σε εκδήλωση του CDU στο Βερολίνο τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη λέξη «διαπραγματεύσεις», καθώς είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόταση για αυτόματες επιμηκύνσεις ωριμάσεων.

Οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του ESM, παρ’ ότι αφορούσαν ευρύτερα τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές σε μια ενδεχόμενη μελλοντική κρίση χρέους σε χώρα της ευρωζώνης, έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου μεγάλο μέρος της συζήτησης αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος επικεντρώνεται στο εάν αυτές θα είναι «αυτόματες» ή σταδιακές σε συνάρτηση με νέες δεσμεύσεις.

Ρήτρες μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», στους κόλπους των δανειστών, πληροφορίες αναφέρουν πως ωριμάζουν οι σκέψεις περιορισμένων παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής και συνάρτησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με συγκεκριμένες ρήτρες μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αποδεσμεύουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Για παράδειγμα, εξετάζεται η άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ (με ετήσιο κόστος 4,5%) με αδιάθετα κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα του ESM (με κόστος κοντά στο 1%).

Στις 20 Αυγούστου που επισήμως λήγει το τρίτο πρόγραμμα, θα έχουν περισσέψει 27,4 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί για να υποκατασταθεί ο ακριβότερος δανεισμός του ΔΝΤ με φθηνότερο.

Ενα τέτοιο μέτρο, πολύ απλά δεν μπορεί να μετατεθεί για αργότερα ή να συνδεθεί με conditionality, καθώς τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος του ESM «λήγουν» στις 20 Αυγούστου. Αντίθετα, όποια άλλα μέτρα αποφασιστούν, όπως επιμήκυνση των ωριμάσεων ή απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ στα χαρτοφυλάκιά τους, θεωρείται ήδη δεδομένο πως θα συνδέονται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι και ο ESM έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για κούρεμα χρέους ή μείωση της ονομαστικής αξίας του, κάτι που επανέλαβε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως εάν η Αθήνα συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί ομαλά από τις αγορές.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πέμπτο success story αν παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024