Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Προς σύσταση ειδικού φορέα για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Κύπρος: Προς σύσταση ειδικού φορέα για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

H λειτουργία τεχνικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τη σύσταση ειδικού φορέα για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. «Στόχος είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατόν εθνικό σχεδιασμό με τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τους δανειολήπτες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

H λειτουργία τεχνικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τη σύσταση ειδικού φορέα για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Στόχος είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατόν εθνικό σχεδιασμό με τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τους δανειολήπτες», είπε.

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι «η κοινή αντίληψη είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών μέσα από το πρόγραμμα ¨Εστία¨, αλλά και από προτάσεις των κομμάτων, που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης».

Πρόσθεσε ότι «όλα θα πρέπει να είναι συμβατά με το πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη γενικότερα, διότι είναι πλέον γνωστό ότι η εποπτική αρχή είναι η ΕΚΤ και η Κύπρος συμμετέχει στην τραπεζική ένωση της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας λεπτομερώς τα σημερινά δεδομένα, είπε ότι από το 2003 μέχρι το 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 72,5 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν στα 51 δισ. ευρώ τέλος του 2017, δηλαδή μία μείωση της τάξης του 30%.

Από αυτά, τα 20 – 21 δισ. ευρώ αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και από αυτά τα 16,5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Ειδικότερα για την τεχνική επιτροπή ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι στη βάση της κοινής αντίληψης η επιτροπή θα είναι σε τεχνοκρατικό επίπεδο από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και θεσμούς, όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων επέμειναν στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Θετικές οι προβλέψεις της Moody’s

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες δανεισμού, οι οποίες θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση φερέγγυων δανειοληπτών, προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια.

Το εβδομαδιαίο «outlook» του οίκου αναφέρει ότι «οι νέες ευκαιρίες δανεισμού θα αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία, που δημιουργούν εισόδημα στις τράπεζες, δίνοντας ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία υποχώρησαν κατά 12% το Σεπτέμβριο από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ θα επηρεάσουν θετικά τα κέρδη προ προβλέψεων».

Σημειώνεται ότι «η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τα δάνεια των νοικοκυριών, που έχουν βελτιωθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που δείχνει ότι η οργανική μείωση τους θα είναι ιδιαίτερα αργή», αναφέρει ο οίκος.

Ο οίκος σημειώνει ότι η ψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου από το 2008 ωφελεί τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας επιταχύνθηκε στο 3,9% το 2017 από 3,4% το 2016.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024