του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Κατέρρευσε το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με την κυβέρνηση να ζητεί δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες για το φιάσκο του στησίματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υποδέχεται τις αιτήσεις συμμετοχής των νοικοκυριών, να παγώνει το πρόγραμμα για επτά ημέρες και να ανακοινώνει νέες ημερομηνίες ενεργοποίησής του.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ενώ από το πρωί η ειδική πύλη exoikonomisi.ypen.gr αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ηλεκτρονικές εντολές εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών για τη συμπλήρωση των στοιχείων και την υποβολή των αιτήσεων. Με πιο απλά λόγια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα όλη την ημέρα «σερνόταν» και γύρω στις τρεις το μεσημέρι είχε εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο – είχε καταρρεύσει.

Πήρε φωτιά

Είναι ενδεικτική η περιγραφή που κάνει το ίδιο το υπουργείο μέσα από το δελτίο Τύπου: «Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ηδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IPs) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού» τονίζεται χαρακτηριστικά. Ως προς το τελευταίο στοιχείο, πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τα εν λόγω IPs να είναι οργανωμένα γραφεία συμβούλων – μηχανικών που ανέλαβαν την προετοιμασία των σχετικών φακέλων και την υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό πελατών τους. 

Ο Γιώργος Σταθάκης, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, πέραν της συγγνώμης, έσπευσε να δεσμευτεί ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο