Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Προθεσμία στη Μόσχα να απολογηθεί έδωσε η Μέι

Βρετανία: Προθεσμία στη Μόσχα να απολογηθεί έδωσε η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σ.Σκριπάλ και της κόρης του με τη χρήση στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικής ουσίας και γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις μέχρι την Τετάρτη. Αγανάκτηση για το γεγονός εκφράζει ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το Λονδίνο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει για ευθύνη της Μόσχας στην υπόθεση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας με τη χρήση στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικής ουσίας.

Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας, που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok (σ.σ. σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970- 1980) να φθάσει στα χέρια άλλων, κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και απερίσκεπτης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους, το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου βρέθηκαν, χωρίς τις αισθήσεις τους, σε παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης.

Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι «στρατιωτικού τύπου» ουσία που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως αύριο το βράδυ στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Την Τετάρτη θα εξετάσουμε λεπτομερώς την ανταπόκριση από το ρωσικό κράτος» συμπλήρωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό Κράτος εναντίον της Βρετανίας» επισήμανε.

Εξάλλου, όπως σημείωσε η Τερέζα Μέι, η δηλητηρίαση διαπράχθηκε «με φόντο ένα καθιερωμένο μοτίβο επιθετικότητας του ρωσικού κράτους» προειδοποιώντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει «ευρύτερα μέτρα» εναντίον της Ρωσίας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωθυπουργός υπενθύμισε τη σύρραξη στο Ντόνμπας, την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τις «επανειλημμένες» παραβιάσεις του εναέριου χώρου πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τις εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων, όπως και τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα που δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210 και πέθανε στο Λονδίνο το 2006.

Αγανάκτηση εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική κυβέρνηση διατύπωσε σήμερα, Δευτέρα, την αγανάκτησή της μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει για την πιθανή ευθύνη της Μόσχας στην υπόθεση.

«Η χρήση θανατηφόρας νευροπαραλυτικής ουσίας εναντίον ενός Βρετανού πολίτη σε βρετανικό έδαφος είναι επαίσχυντη» ενέργεια, δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία κατήγγειλε μια «ανεύθυνη» επίθεση.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024