Υπάρχουν ιστορίες κυρίως από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες από παλιούς διαιτητές ότι παλαιότερα, σε ορισμένες «περίεργες» περιοχές, ποδοσφαιρικοί παράγοντες έβγαζαν μέχρι και περίστροφα πριν το ματς. Η λογική ήταν να αφήσει ο παράγοντας να φανεί το όπλο, ώστε ο διαιτητής και οι επόπτες γραμμών (έτσι λέγονταν τότε οι νυν βοηθοί διαιτητών) να επηρεαστούν. Κυρίως ήταν ψυχολογική πίεση που αρκετές φορές απέδιδε.
Όσοι έχουν ασχοληθεί, είτε ως παίκτες, είτε ως διαιτητές, έχουν βιώσει έντονες καταστάσεις. Από φωνές, ύβρεις, εκβιασμούς μέχρι και απειλές πριν από ορισμένα ματς. Ακόμα θυμάμαι πριν 20 χρόνια και πριν ξεκινήσω τη δημοσιογραφία τις απειλές σε ερασιτεχνική κατηγορία (Δ’ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα), ως προσπάθεια έλεγχου των σφυριγμάτων, όταν ήμουν διαιτητής.
Από τότε δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι ίδιες απαράδεκτες καταστάσεις καταγράφονται σε πολλά ματς πολλών κατηγοριών, είτε επαγγελματικών, είτε ερασιτεχνικών, αν και στην Σούπερ Λιγκ τα όσα διακυβεύονται σε οικονομικό επίπεδο είναι πολύ περισσότερα.
Τα όσα θλιβερά έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής απλώς επιβεβαίωσαν αυτό που λένε πολλοί εδώ και καιρό: το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ βαριά άρρωστο και ο ασθενής αργοπεθαίνει. Δεν τον σώζουν οι ασπιρίνες και οι κατά καιρούς διοικητικές αποφάσεις, τιμωρίες, αφαιρέσεις βαθμών, κλπ. Θέλει βαθιές τομές και ρήξεις, αλλιώς και τα εκατομμύρια που επενδύονται πέφτουν σε πιθάρι χωρίς πάτο, αφού το προϊόν είναι σκάρτο και η εικόνα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας που εκπέμπεται είναι άθλια.
Ας ακολουθήσουμε το μοντέλο της Αγγλίας, με αναγκαίες προσαρμογές, γιατί αλλιώς εξυγίανση δεν γίνεται. Μόνο ως κοροϊδία ακούγεται η λέξη εξυγίανση. Βέβαια στην Αγγλία θυσιάστηκαν δεκάδες αθώοι άνθρωποι ( σ.σ. οι ποδοσφαιρόφιλοι θυμούνται το 1985 τον τελικό Λίβερπουλ – Γιουβέντους στο Χέιζελ και τον ημιτελικό κυπέλλου Αγγλίας στο Χίλσμπορο το 1989 μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ).
Ας μην χρειαστεί να θρηνήσουμε και εδώ θύματα μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο