newspaper
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Το φιάσκο της Κεντροαριστεράς, το Συνέδριο και η απογοήτευση των ψηφοφόρων

Το φιάσκο της Κεντροαριστεράς, το Συνέδριο και η απογοήτευση των ψηφοφόρων

«Γιατί πήγαμε να ψηφίσουμε; Γιατί ήρθαν στις κάλπες 212 χιλιάδες πολίτες, πλήρωσαν, στήθηκαν στην ουρά, περίμεναν κι επέλεξαν αυτούς που θα δημιουργούσαν τη νέα Κεντροαριστερά;»

«Γιατί πήγαμε να ψηφίσουμε; Γιατί ήρθαν στις κάλπες 212 χιλιάδες
πολίτες, πλήρωσαν, στήθηκαν στην ουρά, περίμεναν κι επέλεξαν αυτούς που
θα δημιουργούσαν τη νέα Κεντροαριστερά;»

Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που γεννήθηκαν τους τελευταίους 3,5 μήνες, από τις εκλογές μέχρι και χθες όπου η διαδικασία για ένα ανοικτό, δημοκρατικό, καθαρό συνέδριο, κατέληξαν σε φιάσκο.

Ένα φιάσκο που επιχειρείται μεν να φανεί ως νίκη της Δημοκρατίας και των ανοικτών διαδικασιών, αλλά που κρύβει έντονο παρασκήνιο, κόντρες εντός του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Η απόφαση για ματαίωση των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη 2.000 συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος, ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενός φιάσκου διαρκείας. Μια απόλυτης ανοργανωσιάς κι ενός παρατεταμένου σκηνικού απαξίωσης της μεγάλης προσπάθειας που είχε γίνει προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στις τάξεις της Κεντροαριστεράς.

Άνθρωποι που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στο χώρο λένε τρία πράγματα:

1. Το πρώτο είναι ότι αμαυρώθηκε η ιστορία της παράταξης η οποία ουδέποτε είχε πάει σε διαδικασίες διορισμού συνέδρων κι όχι εκλογής από τη βάση.

2. Το δεύτερο είναι ότι απογοητεύτηκε ο κόσμος που ψήφισε στις εκλογές του Νοεμβρίου και περίμενε ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είχε ισχυρές βάσεις και θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Οι τελικές αποφάσεις, λένε όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, είναι αποτέλεσμα πολιτικών διευθετήσεων συγκεκριμένων ομάδων που άφησαν απ’ έξω τους χιλιάδες ψηφοφόρους και τα μέλη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

3. Το τρίτο είναι ότι ο απογοητευμένος κόσμος της Κεντροαριστεράς εκφράζει ήδη τη δυσαρέσκειά του στις δημοσκοπήσεις. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως αλλιώς θα λέγεται η παράταξη μετά το συνέδριο, χάνει συνεχώς έδαφος με αποτέλεσμα να φτάνει σε επίπεδα εκλογικής επιρροής που είχε μόνη της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Χάθηκε το ρεύμα που είχαμε. Απογοητεύσαμε και τους νέους που επέστρεψαν στο χώρο και τους παλαιότερους που θεωρούν την Κεντροαριστερά σπίτι τους», λένε στελέχη που πήραν μέρος στη διαδικασία ενοποίησης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Η απόφαση για ματαίωση των εκλογών της Κυριακής ήταν η μόνη λύση προκειμένου να μη οδηγηθεί το Κίνημα σε οργανωτικό Βατερλό. Κι αυτό διότι μέχρι την τελευταία στιγμή αναδείχθηκε το φιάσκο καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων ενώ υπήρξαν κι έντονες διαφωνίες.

Τι μένει από εδώ και στο εξής; Αυτό που λένε οι καλά γνωρίζοντες είναι ότι μένει μια διαδικασία η οποία κινδυνεύει να απαξιωθεί ολοκληρωτικά και το συνέδριο να μετατραπεί σε μάχη χαρακωμάτων. Την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος, ακόμη και το ενδεχόμενο των διορισμένων κομματικών οργάνων. Εκεί θα ειπωθούν και οι διαφωνίες που υπάρχουν από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που βλέπουν ότι το εγχείρημα της ενιαίας και μεγάλης Κεντροαριστεράς μικραίνει επικίνδυνα.

Η ανακοίνωση της Φ. Γεννηματά

«Έχω δεσμευθεί ότι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κόσμος αγκάλιασε το σύγχρονο εγχείρημα. Σε όλη την Ελλάδα το μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της παράταξής μας εκφράστηκε με την εγγραφή 35.000 νέων μελών στο Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα με την μεγάλη προσέλευση στις επιτροπές επεξεργασίες των θέσεων και στις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα μητρώο που ξεπέρασε τα 130.000 ενεργά μέλη.
Για τον λόγο αυτό και μετά από σχετική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αποφάσισα την συμμετοχή ως Συνέδρων όλων όσων εξέφρασαν την βούληση να στρατευτούν και να παραστούν στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, καταθέτοντας την σχετική υποψηφιότητα.

Εξάλλου ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στην μεγάλη αύξηση των μελών.

Κοιτάμε την μεγάλη εικόνα. Θέλουμε την κοινωνία παρούσα και τους προοδευτικούς πολίτες πρωταγωνιστές. Αυτό το Συνέδριο, το Συνέδριο της αναγέννησης, το Συνέδριο που είναι η αφετηρία για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αγκαλιάζει την Κοινωνία, δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων.

Στο Συνέδριο επίσης προβλέψαμε και έχουμε ήδη την ενεργό συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των φορέων των κοινωνικών, επιστημονικών, επαγγελματικών κινημάτων και της Αυτοδιοίκησης και διακεκριμένων στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού κινήματος.

Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε….
Ευχαριστώ τέλος την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών και το δίκτυο των εθελοντών, για την προετοιμασία και πλήρη ετοιμότητά τους για τις εκλογές της Κυριακής, ανεξάρτητα από την τελικά απόφαση που ελήφθη».

in.gr

Only in

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τις νέες ταυτότητες - Όσα πρέπει να ξέρετε

Την Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις νέες ταυτότητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023