Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΕΒ: Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να υπερβεί το 2% φέτος

ΣΕΒ: Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να υπερβεί το 2% φέτος

Ο ρυθμός ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018, εφόσον δεν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η έξοδος από το μνημόνιο γίνει ομαλά, επισημαίνει ο ΣΕΒ. Τονίζει, πάντως, ότι οι δανειστές, φαίνεται να επιλέγουν, για τη μεταμνημονιακή εποχή, αποστασιοποιημένη στάση έναντι της Ελλάδος...

Ο ρυθμός ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να υπερβεί το 2% το 2018, εφόσον δεν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η έξοδος από το μνημόνιο γίνει ομαλά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, φαίνεται να επιλέγουν, για τη μετα-μνημονιακή εποχή, αποστασιοποιημένη στάση έναντι της Ελλάδος.

«Είτε η χώρα θα σταθεί στα πόδια της μέσω ιδίων πόρων και πολιτικών, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα αφεθεί στην τύχη της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη ότι η χώρα, βρίσκεται στα πρόθυρα εισόδου σε μια περίοδο κανονικότητας, χωρίς όμως να υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 κάποιο αυστηρά δεσμευτικό πλαίσιο συμμόρφωσης σε μακροοικονομικές πολιτικές και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «πέραν, βεβαίως της πειθαρχίας που επιβάλλουν οι αγορές».

«Είναι, λοιπόν, σημαντικό στη μετα-μνημονιακή εποχή, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα να αντισταθμίζει τυχόν αναταράξεις προερχόμενες από οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαταράσσουν την επενδυτική εικόνα της χώρας» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει την ανάγκη ταχείας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία «bad bank».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας το 2017, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αυτή στηρίχθηκε κυρίως στην εξωτερική ζήτηση, και ειδικότερα στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός) οι οποίες αυξήθηκαν κατά +5,4% και +8,7% αντίστοιχα, και τη συναφή αύξηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό (+5,2%) και σε, κυρίως, εισαγόμενα μεταφορικά μέσα (+83,2%).

Παρόλα αυτά οι επενδύσεις σε κατοικίες, λοιπές κατασκευές και εξοπλισμό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών υποχωρούν (-8,8%, -5,4% και -3,9% αντίστοιχα).

Τέλος επισημαίνει ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, όταν κορυφώθηκε η κρίση το χρηματοδοτικό κενό έχει μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω ανάκαμψης των καταθέσεων, ενώ χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια της κρίσης επίπεδα (επίπεδο Δεκεμβρίου 2008), όπως επίσης ότι οι τράπεζες διατηρούν σε σχετικά υψηλό επίπεδο τη ρευστότητά τους, και έχουν αρχίσει να δανείζονται σε μεσοπρόθεσμη βάση από τις αγορές μέσω τραπεζικών εταιρικών ομολόγων.

Αυτό, καταλήγει ο ΣΕΒ, «είναι απότοκο της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που επιτρέπει και στο ελληνικό Δημόσιο να δοκιμάζει τις αντοχές του στις αγορές, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και της άρσης του προστατευτικού πλαισίου της επίσημης και με προνομιακό κόστος χρηματοδότησης της χώρας».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024