Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Στόχος η τέταρτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Μάιο

Βρυξέλλες: Στόχος η τέταρτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Μάιο

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στόχος όλων, επανέλαβε ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή και την ελάφρυνση του χρέους. Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν θα τεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται.

Θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου. Στόχος όλων των πλευρών, επανέλαβε ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή και την ελάφρυνση του χρέους. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν θα τεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται όπως και αυτές για τη μεταμνημονιακή εποχή, με σκοπό να φτάσουν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Απριλίου.

Δύσκολο, αλλά εφικτό να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη αξιολόγηση

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, σήμερα, Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο.

«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Δεν θα συζητηθεί το χρέος στο Eurogroup τη Δευτέρα

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Δεν υπάρχει σκέψη για παράταση του μνημονίου

Τέλος, ερωτηθείς εάν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024