Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δάνειων παρουσίασε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο in.grtv. Το ΟΕΕ προτείνει τη νομοθέτηση του δικαιώματος των οφειλετών να συμμετέχουν στη διαδικασία αγοράς των δανείων τους που φέρουν εξασφαλίσεις πριν οι τράπεζες τα πωλήσουν σε fund. Με συγκεκριμένα κριτήρια, οι οφειλέτες θα έχουν ένα περιθώριο 60 ημερών για την αγορά των δανείων τους.

Όπως είπε ο κ. Κόλλιας το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε στην Κύπρο, και δεν θα αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά έχει ως στόχο να προστατεύσει όσους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αγοράσουν το δάνειό τους προτού αυτό εξαγοραστεί από κάποιο fund. Πρακτικά, η εξαγορά από τους ίδιους δανειολήπτες δεν επηρεάζει τις τράπεζες οι οποίες θα εισπράξουν τελικά ακριβώς το ίδιο χρηματικό ποσό, ωστόσο δίνει ένα σημαντικό οικονομικό αλλά και ηθικό πλεονέκτημα στους δανειολήπτες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ο κ. Κόλλιας θα παρουσιάσει την πρόταση στις διοικήσεις των τραπεζών ενώ θετική ανταπόκριση είχε από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία έως 50.000 ευρώ ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αντίστοιχης ρύθμισης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας