Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αλλαγές και τα κενά στο σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια

Οι αλλαγές και τα κενά στο σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια

Σημαντικές αλλαγές που έχουν στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σημαντικές αλλαγές που έχουν στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν
οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας φέρνει σχέδιο νόμου
του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη
Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», στο σχέδιο νόμου εισάγεται νέο σύστημα εξέτασης των αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξωθεσμικής παρέμβασης και να αποκτήσει η διαδικασία κοινά χαρακτηριστικά για όλους.

Με το νέο σύστημα θα πάψουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις και άλλες όπου οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, όπως εξήγησε ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή είναι, κατά μέσο όρο, από δύο ως τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει τα έξι χρόνια.

Επίσης, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ύστερα από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλουν το αίτημα της ιθαγένειας.

Τι προβλέπει το νέο εξεταστικό σύστημα

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα υποστηρίζεται από τράπεζα θεμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει 300 ερωτήσεις και απαντήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι ερωταπαντήσεις σύντομα θα αναρτηθούν σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 30 ερωτήσεις και θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στις 20. Η επιλογή των ερωτήσεων θα είναι τυχαία και θα γίνεται από ειδικό λογισμικό. Ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας θα ισχύσουν για τους Ρομά, για αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και για ΑΜΕΑ.

Οσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις διατηρούν το δικαίωμα να τις επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους ανάμεσα στις εξεταστικές διαδικασίες. «Οφείλουμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε στο «Βήμα» ο γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. «Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν σκιές για τη νέα τους πατρίδα».

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024