Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Ιταλία

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Ιταλία

Μετά το σοκ των ιταλικών εκλογών καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναβρασμός στα επιτελεία της κεντροδεξιάς και των Πέντε Αστέρων. Κρίση στην κεντροαριστερά.

Μετά το σοκ των ιταλικών εκλογών καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναβρασμός στα επιτελεία της κεντροδεξιάς και των Πέντε Αστέρων. Κρίση στην κεντροαριστερά.

H χθεσινή ψήφος σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Άλλαξε εντυπωσιακά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα Πέντε Αστέρια είναι πρώτη πολιτική δύναμη συγκεντρώνοντας το 32,5% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κεντροδεξιά ως συμμαχία προηγείται με 37,1%.

Κερδισμένοι βγαίνουν αναμφίβολα ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Μπέπε Γκρίλο από το κίνημα Πέντε Αστέρων και ο Ματέο Σαλβίνι από την Λέγκα. Το κόμμα του έλαβε το 17,4% των ψήφων ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 14%.

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, δηλαδή ανατρέπονται θεαματικά και την πολιτική πρωτοβουλία (και ως υποψήφιος πρωθυπουργός, πλέον) έχει ο γραμματέας της Λέγκα.

Σαλβίνι και Ντι Μάγιο οι δύο νικητές

Είναι η πρώτη φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε «να κάνει το θαύμα» και να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του. Προς το παρόν ο Σαλβίνι δηλώνει ότι «δεν θα κάνει περίεργες συμμαχίες» και ότι «θα παραμείνει εντός της κεντροδεξιάς, με την οποία θέλει να κυβερνήσει».

Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως τι θα γίνει με τις προγραμματικές δηλώσεις του σχετικά με μαζικές απελάσεις μεταναστών και σκληρή γλώσσα προς τις Βρυξέλλες ιδίως με αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Ουδείς πάντως διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα απαιτήσουν χρόνο και υπομονή.

Από το στρατόπεδο του άλλου, μεγάλου νικητή, των Πέντε Αστέρων, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο υπογραμμίζει: «είμαστε οι απόλυτοι νικητές, αλλά μένουμε ανοικτοί στον διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Ένας διάλογος, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει «από τον εντοπισμό προσώπων που να παρέχουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις αμεροληψίας, για την ανάληψη της προεδρίας της βουλής και της γερουσίας». Οι σχετικές ψηφοφορίες θα αρχίσουν στις 23 Μαρτίου.

Η ήττα της ιταλικής κεντροαριστεράς

Τέλος υπάρχει και ο μεγάλος ηττημένος. Πρόκειται για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματτέο Ρέντσι, το οποίο σταμάτησε μόλις στο 18,7%%. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους μέσα στο απόγευμα και όλοι θεωρούν ότι πρόκειται να παραιτηθεί.
Η σχετική πληροφορία κυκλοφόρησε ήδη από το μεσημέρι. Γίνεται αναφορά, μάλιστα, σε προσωρινή αντικατάστασή του από τον δεύτερο γραμματέα και υπουργό γεωργίας της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

«Είναι η τελευταία, οριστική ήττα του Ρέντσι», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Μάριο Καλαμπρέζι. Μια εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη «μαύρη ημέρα» του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, την 4η Δεκεμβρίου του 2016, όταν έχασε το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Από τότε όμως πολλοί Ιταλοί ψηφοφόροι άρχισαν να τον ταυτίζουν με το παλιό πολιτικό σύστημα και να «μεταναστεύουν» πολιτικά, προς τα Πέντε Αστέρια.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024