Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει όλα μαζί καθώς και τα απρόοπτα που ποτέ δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί τεράστια αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες κι ένας έκδηλος εκνευρισμός καθώς μια σειρά από θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και απειλούν ακόμη και την ίδια την κυβερνητική συνοχή.

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει όλα μαζί καθώς και τα απρόοπτα που ποτέ δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί τεράστια αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες κι ένας έκδηλος εκνευρισμός καθώς μια σειρά από θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και απειλούν ακόμη και την ίδια την κυβερνητική συνοχή.

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια των τουρκικών αρχών, είναι ασφαλώς το νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το θέμα θα λήξει γρήγορα και χωρίς μακροχρόνιες εμπλοκές ή ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά της Αγκυρας για την απέλαση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών.

Εν αναμονή των εξελίξεων και με τον φόβο μιας μακρόσυρτης διαδικασίας στην κυβέρνηση αγωνιούν για το αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κλιμάκωση της έντασης με τους Τούρκους αλλά και με την σκληρή κριτική που θα δεχθεί από κόμματα, μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία σε περίπτωση ενός φιάσκου.

Βεβαίως, κανείς δεν παραβλέπει την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα και τους συνεχείς «τσαμπουκάδες», από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Εβρο. Αν, ωστόσο, επικρατήσει το σενάριο της εμπλοκής με τους Ελληνες στρατιώτες και της έντασης για τους επόμενους μήνες, είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και πολιτικές αναταράξεις και θα χρειαστούν πολύ λεπτοί χειρισμοί.

Η οικονομία

Στις τάξεις της κυβέρνησης ανησυχία επικρατεί και στο μέτωπο της οικονομίας. Και γιατί το σενάριο της «καθαρής» εξόδου δεν φαίνεται να πείθει δανειστές και αγορές αλλά και γιατί μια αναταραχή στα ελληνοτουρκικά ασφαλώς θα επηρεάσει ευρύτερα και τις οικονομικές εξελίξεις. Τα συμπεράσματα από το Συμπόσιο των Δελφών για την μετά μνημόνιο εποχή δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αφού το σύνολο των δανειστών και σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και αναλυτές επιμένουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μακροχρόνια εποπτεία και θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Αν και η κυβέρνηση στοχοποιεί τον Γιάννη Στουρνάρα, και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αλήθεια είναι ότι και στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για την πορεία μετά τον Αύγουστο και την έξοδο στις αγορές. Ακόμη και υπουργοί ομολογούν ιδιωτικώς ότι θα βρεθούμε μπροστά σε υψηλά επιτόκια κι ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη για μια πιο ομαλή πορεία της οικονομίας.

Κόντρα με Στουρνάρα

Αποκρούουν βεβαίως τη λήψη μέτρων, όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι μια «ακριβή» έξοδος θα κάνει ζημιά στη χώρα και θα ακυρώσει το εξαιρετικά θετικό μομέντουμ που υπάρχει. Και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα δεχθεί τελικά η κυβέρνηση ένα «δίχτυ ασφαλείας», κόντρα στη μέχρι σήμερα ρητορική της η οποία έχει οδηγήσει και σε δημόσια ρήξη με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ειδικά μάλιστα μετά την έλευση του Γιάννη Δραγασάκη στην πλατεία Συντάγματος ο οποίος εμφανίζεται το βασικό όπλο κατά του Γ. Στουρνάρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Κάτι που ο κεντρικός τραπεζίτης δεν σκέφτεται επ’ ουδενί.

Επιστρέφοντας στα εθνικά θέματα, η υπόθεση του «Μακεδονικού» όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά παραμένει ένα «καυτό» ζήτημα που προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Όχι μόνο λόγο της διαφοροποίησης Καμμένου, αλλά και γιατί από την πλευρά των Σκοπίων επιμένουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματός τους.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή μια λύση με σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία αλλά με ξεκάθαρη δέσμευση για άμεση αντικατάσταση των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε πολύ δύσκολα μπορεί να κλείσει συμφωνία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ηττηθεί, ουσιαστικά και επικοινωνιακά, σε ένα θέμα που η ίδια άνοιξε.

Μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι και η δράση των «μπαχαλάκηδων» και οι κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι πόλεις έχουν καταληφθεί από τους αντιεξουσιαστές. Ο εκνευρισμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έκδηλος καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των πιέσεων για λήψη άμεσων μέτρων και της ιδεολογικής αντίθεσης σε φαινόμενα αστυνομοκρατίας.

Και βεβαίως, μια εβδομάδα ξεκινά με την Προανακριτική για τη Novartis που αρχίζει τις συνεδριάσεις της, με αποκαλύψεις για ρουσφέτια συγγενών του πρωθυπουργού ή για νέα υπουργικά ζευγάρια που ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου αλλά και με φήμες ότι θα ανοίξουν κι άλλοι δικαστικοί φάκελοι που θα χτυπούν στελέχη της αντιπολίτευσης, τραπεζίτες, τα ίδια τα κόμματα για τη διαχείριση των οικονομικών τους κ.λπ.

Πρόκειται ασφαλώς για μια περίοδο όπου το σύνολο του πολιτικού συστήματος βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη και σε αναβρασμό. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπαίνουμε σε ταραγμένη πολιτική περίοδο κατά την οποία όλα είναι ανοικτά.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024