Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απελευθέρωση ή προφυλάκιση; - Σήμερα η δίκη των δύο στρατιωτικών

Απελευθέρωση ή προφυλάκιση; – Σήμερα η δίκη των δύο στρατιωτικών

Με τη βαριά σκιά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε από την περιοδεία του στην Αφρική και θα είναι… ωσεί παρών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, κρίνεται η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Με τη βαριά σκιά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε από την
περιοδεία του στην Αφρική και θα είναι… ωσεί παρών στο δικαστήριο της
Αδριανούπολης, κρίνεται η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η δίκη έχει οριστεί για σήμερα, με τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη να έχουν τη στήριξη των συγγενών τους και όλη την Ελλάδα να ελπίζει ότι η περιπέτειά τους θα λήξει το συντομότερο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί με την κατάθεση ένστασης επί της προφυλάκισης των δύο.

Στην ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Αμυνας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Γι’ αυτό το σενάριο προετοιμάζονται εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι συνεχείς επαφές που είχαν με το τουρκικό επιτελείο απέδωσαν καρπούς και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα το πρωί και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.

Και πάνω σ’ αυτό το σενάριο ήρθε και η χθεσινή πληροφορία ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ανήρτησε μήνυμα που έλεγε ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα που στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι δεν αναφέρει την επίσημη θέση του Φιντάν.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ξεκάθαρα για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία υποψία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη του των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι πόκερ που παίζεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό και δυστυχώς τον άσο στο μανίκι του τον έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν ο Σουλτάνος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούν οι Τούρκοι να «φυτέψουν» στοιχεία στα κινητά των δύο ενώ φέρεται να έχουν και βίντεο από κάμερες στα σύνορα όπου έχει καταγραφεί η διαδρομή της ελληνικής περιπόλου.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι η εξέλιξη της δίκης στην Αδριανούπολη γίνεται στη σκιά ορισμένων σημαντικών γεγονότων.

Το πρώτο είναι η δύσκολη θέση που βρίσκεται η Τουρκία στο Αφρίν με τους δεκάδες άμαχους νεκρούς και τα πρώτα φέρετρα Τούρκων στρατιωτών να φτάνουν στην πατρίδα τους.

Το δεύτερο είναι η πίεση που ασκούν οι Κεμαλιστές στον Ερντογάν να κρατήσει σκληρή στάση στο Αιγαίο, να απαιτήσει την απέλαση των 8 πραξικοπηματιών και να θέτει συνεχώς θέμα γκρίζων ζωνών.

Το τρίτο είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι νέες απειλές για θερμό επεισόδιο αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Αγκυρας και η αποτυχία του Ερντογάν να «συνετίσει» τον αλ Σίσι στην Αίγυπτο.

Και τέλος είναι το γεγονός ότι ο Σουλτάνος είναι ανεξέλεγκτος, δεν τον φοβίζουν ούτε οι προειδοποιήσεις της ΕΕ, ούτε η δυσφορία της Ουάσιγκτον.

Όλα, λοιπόν, είναι σήμερα ανοικτά. Από την απελευθέρωση και το συμβάν να θεωρείται λήξαν μέχρι της συνέχιση της προφυλάκισής τους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να εισέρχονται στην πιο επικίνδυνη περίοδο μετά τα Ιμια το 1996.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024