Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάρτα Δεοντολογίας υπέγραψαν οι νέοι υπουργοί στην Κύπρο

Χάρτα Δεοντολογίας υπέγραψαν οι νέοι υπουργοί στην Κύπρο

Μια «Χάρτα Δεοντολογίας» κλήθηκαν να υπογράψουν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο, με το σχετικό έγγραφο να αναφέρει πως οποιοσδήποτε την παραβεί, «οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης (που ορκίστηκαν την Πέμπτη) δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους και η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης, αναφέρεται στη Χάρτα Δεοντολογίας που υπέγραψαν σήμερα τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι υφυπουργοί, o διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, στη Χάρτα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης σημειώνεται πως «η ορθή λειτουργία μιας δημοκρατίας βασίζεται στην ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Κυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη νομιμοποίηση που παρέχει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Οικοδομείται ανάλογα με τις δράσεις της κυβέρνησης και την υποδειγματική συμπεριφορά των μελών της», προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη πως τα μέλη της κυβέρνησης υπηρετούν το γενικό συμφέρον. «Οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος. Γι’ αυτό, κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.α.) η οποία και δημοσιεύεται», προστίθεται.

«Τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το Υπουργείο τους. Για αποδοχή δώρων των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία αποδοχής που θα θεσπισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας», σημειώνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως τα μέλη της Κυβέρνησης απέχουν εντελώς από την όποια παρέμβαση που μπορεί να εκληφθεί ως εύνοια ή προνομιακή μεταχείριση προς οποιονδήποτε.

«Τα μέλη της Κυβέρνησης αφιερώνουν όλο τους το χρόνο στην άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Συνεπώς, οφείλουν να παραιτούνται από τις θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν σε οργανισμούς ακόμα και μη κερδοσκοπικούς. Τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των Υπουργών προορίζονται αποκλειστικά για υποβοήθηση της εκτέλεσης της αποστολής τους», σημειώνεται στη Χάρτα.

Οι υπουργοί, προστίθεται, «οφείλουν να διατηρούν συνεχή επαφή με το σύνολο των θεσμικών εταίρων του υπουργείου τους. Να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, με βασικό γνώμονα την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και των θεσμικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί έναντι του κυπριακού λαού».

Σημειώνεται τέλος πως οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη Χάρτα Δεοντολογίας οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νίκος Χασαπόπουλος

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024