Σε βασικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης εξελίσσεται το mobile, σύμφωνα με έρευνα του GSMA που παρουσίασε το ΣΕΠΕ. Το κινητό οικοσύστημα εισέφερε στο παγκόσμιο ΑΕΠ ποσοστό 4,5% το 2017, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 5% ήδη από το 2022. Η συνεισφορά του κλάδου στην παγκόσμια ανάπτυξη μεταφράζεται – σε απόλυτα μεγέθη – σε 3,6 τρισ. δολάρια για το 2017, με το ποσό αυτό να διευρύνεται στα 4,6 τρισ. δολάρια το 2022.

Καθώς ο πλανήτης επωφελείται όλο και περισσότερο από τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και στην αποτελεσματικότητα που φέρνουν μαζί τους η ψηφιακή οικονομία και οι κινητές επικοινωνίες, το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του mobile οικοσυστήματος ενισχύεται.

Ηδη το 2017, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών υποστήριζε 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (άμεσα και έμμεσα). Απέδωσε δε στα δημόσια ταμεία όλων των χωρών του κόσμου συνολικά σχεδόν 500 δισ. δολάρια με τη μορφή της φορολογίας, καθώς και άλλα 25 δισ. δολάρια μέσω δημοπρασιών φάσματος.

Την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής του κλάδου στο παγκόσμιο οικονομικό αποτέλεσμα και στην κοινωνική ανάπτυξη θα στηρίξουν τα επόμενα χρόνια – σύμφωνα με τους αναλυτές – η έλευση των δικτύων επόμενης γενιάς και η τεχνολογία 5G.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, περίπου μία δεκαετία από την έναρξη των πρώτων εμπορικών δικτύων 4G, το 4G βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταστεί η κορυφαία τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως μέχρι το επόμενο έτος και να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ (53%) των παγκόσμιων συνδέσεων μέχρι το 2025 (από 29% το 2017).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φορείς εκμετάλλευσης θα επενδύουν σε νέα δίκτυα 5G, με το πρώτο κύμα των επενδύσεων να υλοποιείται στη Βόρεια Αμερική και σε μεγάλες αγορές στην Ασία και στην Ευρώπη. Οι συνδέσεις 5G προβλέπεται να φθάσουν τα 1,2 δισ. μέχρι το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών συνδέσεων εκείνης της εποχής. Συνολικά, έως το 2025 τα δύο τρίτα των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα λειτουργήσουν σε δίκτυα 4G και 5G.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο