Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ρωσία: Προπαγάνδα βλέπουν πίσω από το διάγγελμα Πούτιν την 1η Μαρτίου

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Γιάμπλακο», του οποίου ηγείται η Αιμιλία Σλαμπουνόβα, κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να μην απευθύνει διάγγελμα την 1η Μαρτίου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αλλά να μεταθέσει την ημερομηνία μετά τις εκλογές της 18ης Μαρτίου, γιατί έτσι θέτει σε άνιση θέση του άλλους υποψηφίους για την προεδρία.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Γιάμπλακο», του οποίου ηγείται η Αιμιλία Σλαμπουνόβα, κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να μην απευθύνει διάγγελμα την 1η Μαρτίου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αλλά να μεταθέσει την ημερομηνία μετά τις εκλογές της 18ης Μαρτίου, γιατί έτσι θέτει σε άνιση θέση του άλλους υποψηφίους για την προεδρία.

Του ζήτησε μάλιστα αντί του διαγγέλματος, να μιλήσει για τον απολογισμό δράσης και την υλοποίηση των στόχων που είχε αναγγείλει στα προηγούμενα διαγγέλματα κατά την περίοδο 2012-2016.

Η εφημερίδα Vedomosti που αναφέρεται στο θέμα αυτό, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος για πρώτη φορά το 2017 δεν απευθύνθηκε στην Βουλή, παρότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να απευθύνεται σ αυτήν κάθε χρόνο. Παραθέτει μάλιστα το εξής απόσπασμα από την επιστολή της Σλαμπουνόβα, που λέει : «Οι πολιτικοί σας σύμβουλοί σας παρείχαν κακές υπηρεσίες, όταν σας έπεισαν ότι είναι αναγκαίο να αγνοήσετε του κανόνες δικαίου για λόγους ψηφοθηρίας».

Η ημερομηνία που επελέγη για το διάγγελμα και η μετατροπή του στην ουσία σε προεκλογικό πρόγραμμα του υποψηφίου Πούτιν παραβιάζει το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, το οποίο απαγορεύει να γίνεται κατάχρηση του αξιώματος ή της υπηρεσιακής θέσης, εκτιμά η Σλαμπουνόβα.

Η γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Μάγια Γκρίσινα, δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι ενήμερη για το διάγγελμα και εκτιμά ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία. Θεωρεί μάλιστα ότι ο νόμος λέει ευθέως ότι οι περιορισμοί που αφορούν στη χρήση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το δημόσιο αξίωμα δεν πρέπει να συνιστούν εμπόδιο όσον αφορά την εκπλήρωση των δημοσίων καθηκόντων καθώς, όπως λέει η Μάγια Γκρίσινα «Το διάγγελμα συνιστά συνταγματική υποχρέωση του προέδρου, το οποίο προβλέπεται ευθέως από το Σύνταγμα».

Αλλά και το Κρεμλίνο δεν βλέπει τον λόγο που θα έπρεπε να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία το διάγγελμα του ρώσου προέδρου. «Είναι συνταγματική υποχρέωση του προέδρου και σε κάθε του διάγγελμα, κάθε χρόνο ο αρχηγός του κράτους αναφέρεται στα βασικά αποτελέσματα της δουλειάς του που αφορούν την προηγούμενη περίοδο, όπως επίσης περιγράφει τις βασικές κατευθύνσεις για το μέλλον», δήλωσε ο Νμτίτρι Πεσκόφ.

Ο νομικός Γκαρέγκιν Μίτιν υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος με το διάγγελμα του ασκεί τις δικαιοδοσίες του, αλλά το διάγγελμα δεν πρέπει να περιέχει προεκλογικές υποσχέσεις. «Και εν συνεχεία πρέπει να τίθενται σε ισχύ οι απαιτήσεις που θέτει η εκλογική νομοθεσία. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η συζήτηση του διαγγέλματος στα ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να είναι προσωποποιημένη, να μην εξαντληθεί στην προσωπικότητα του προέδρου, αλλά να συμβαδίσει με τους κανόνες που απαιτούν ισότιμη ενημέρωση για όλους τους υποψηφίους».

Ο Αντρέι Μπούζιν, ως συμπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γκόλας» θεωρεί ότι ο πρόεδρος δεν υποχρεούται να πάρει άδεια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά να κάνει το διάγγελμα του καθώς είναι υποχρέωση του. Ωστόσο παρότι ο ίδιος θεωρεί ότι η εξαγγελία του διαγγέλματος «συνιστά αξιοποίηση της θέσης του» και πως «οι πολιτικοί του σύμβουλοι σε ζητήματα προεκλογικής εκστρατείας αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια μέθοδος θα επηρεάσει την βούληση των ψηφοφόρων», καταλήγει λέγοντας ότι «από την άποψη του νόμου αυτό είναι νόμιμο, αλλά από την άποψη της ηθικής και της ποιότητας των εκλογών είναι κάτι πολύ αμφίβολο».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024