
Η γρίπη επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου
Μικρή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι στελέχη της γρίπης προκαλούν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Μικρή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι στελέχη της γρίπης προκαλούν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Συγκεκριμένα, ο βιολόγος Μαρτιν Κορτε και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig της Γερμανίας, μόλυναν θηλυκά ποντίκια με δύο διαφορετικά στελέχη της γρίπης και τα πειραματόζωα παρουσίασαν αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του ιππόκαμπου που μάλιστα εντοπίζονταν και έναν μήνα μετά τη λοίμωξη.
Αν και η γρίπη θεωρείται αναπνευστική λοίμωξη, έχει σχετιστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε βάθος η μακροχρόνια επίπτωσή ης στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εστίασαν σε τρία διαφορετικά στελέχη της γρίπης (H1N1, H3N2, H7N7), με τα δύο εξ αυτών (H3N2 και H7N7), να προκαλούν εξασθένηση της μνήμης που σχετιζόταν με δοκιμές αλλαγές στους νευρώνες του ιππόκαμπου.
Οι λοιμώξεις επίσης ενεργοποιούσαν τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περιοχή για μια παρατεταμένη περίοδο και άλλαζαν την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται σε διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν στελέχη της γρίπης που όντως ενέχουν κίνδυνο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Επεισοδιακή σύλληψη τριών κακοποιών που είχαν εισβάλει με όπλα σε σπίτι και λήστεψαν ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη
- Απάντησε στον Γιανάι ο Αταμάν: «Δεν με φτάνεις ούτε με 100 εκατ. μπάτζετ» – «Θα φύγω όταν το πει ο Γιαννακόπουλος»
- Ο Τραμπ σχεδιάζει απαγγελία κατηγοριών κατά του Ραούλ Κάστρο – Πιέζει την Κούβα στο μοντέλο Βενεζουέλας
- Πληθωρισμός: Ανεξάντλητα τα «καύσιμα» που πυροδοτούν αυξήσεις τιμών – Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής
- LIVE: Άστον Βίλα – Λίβερπουλ
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παρατείνεται για άλλες 45 μέρες η εκεχειρία Ισραήλ – Λιβάνου

