Τα ονόματα που έχει βάλει η ΠΓΔΜ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του ονοματολογικού αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ αυτών το ‘Ανω Μακεδονία’. Αφήνει, πάντως, ανοιχτό παράθυρο για «μικρές αλλαγές» στο Σύνταγμα της χώρας, επιμένοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε επικοινωνία του in.gr απέφυγε να σχολιάσει «εν μέσω διαπραγματεύσεων» τη νέα συνέντευξη Ζάεφ, χωρίς, ωστόσο, να κρύβει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για το μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ενώ οι επαφές των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Για το εάν όντως είναι αυτά τα ονόματα που έχει θέσει η ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή δεν το επιβεβαίωσε αλλά ούτε το διέψευσε. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση και στην ερώτηση εάν τα ονόματα θα γράφονται στα αγγλικά ή στα σλαβικά και αμετάφραστα, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Τα 4 ονόματα που προτείνει η ΠΓΔΜ

«Οι προτάσεις είναι ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη’ και ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’» δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα, ο Ζάεφ προσέθεσε πως «ναι… έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα).

Όπως είπε, το ερώτημα που παραμείνει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που ζητά η Ελλάδα. Φέρεται, δε, να υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών, διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας εντούτοις πως δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ θεωρεί ότι αν η «αξιοπρέπεια» εξασφαλιστεί στο θέμα του ονόματος, οι πολίτες θα στηρίξουν το δημοψήφισμα.

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν. Νομίζω ότι εάν διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια- κι αυτό είναι το σημαντικό- φυσικά οι πολίτες θα το στηρίξουν αυτό» κατέληξε.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, πάντως, η σκοπιανή πλευρά έσπευσε να «μαζέψει» τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα οποία η χώρα είναι έτοιμη να προβεί σε «μικρές» συνταγματικές αλλαγές.

Ακόμη, διέψευσε τις δηλώσεις περί των τεσσάρων ονομάτων που έχει βάλει η πλευρά της ΠΓΔΜ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κ.Χ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο