Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαρκουλλή: Το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων δεν ταυτίζεται με αυτό της Τουρκίας

Μαρκουλλή: Το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων δεν ταυτίζεται με αυτό της Τουρκίας

«Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι ότι η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των δικών της» τονίζει η πρώην ΥΠΕΞ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Ε.Μαρκουλλή. Η μόνη έγνοια του Ερντογάν είναι οι εκλογές, οι οποίες ίσως επισπευσθούν, λέει και προσθέτει ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν είναι προσηλωμένη στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και αυτό βολεύει την Τουρκία.

«Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι ότι η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των δικών της συμφερόντων» τονίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Ερατώ Μαρκουλλή.

Η μόνη έγνοια του Ερντογάν είναι οι εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες ίσως επισπευσθούν, λέει και προσθέτει ότι πρώτιστος στόχος της Τουρκίας είναι να παγώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τονίζει δε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είναι προσηλωμένη στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και αυτό «εξυπηρετεί» την Τουρκία.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό «Active», η κ. Μαρκουλλή διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προεδρικές εκλογές του 2019 στην Τουρκία, «μπορεί και να επισπευσθούν πολύ νωρίτερα, ακόμα και το καλοκαίρι αυτού του χρόνου».

Για τον μέχρι πριν ένα μήνα Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ανέλαβε το «υπουργείο» Οικονομίας και Ενέργειας στην «κυβέρνηση» συνασπισμού της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε:

«Είχα διαβλέψει τη φιλοδοξία του να είναι αρεστός στην Τουρκία και τον Ερντογάν, εδώ και αρκετό καιρό». Το γεγονός ότι δεν παρέμεινε στη θέση του διαπραγματευτή, πρόσθεσε, είναι ενδεικτικό.

«Αυτή την περίοδο η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν είναι προσηλωμένη στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, γι’ αυτό και εξυπηρετούν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, όπως οι κύριοι Ναμί και Οζερσάι, που είναι τα πρώτα βιολιά και καθημερινά έχουν σκληρύνει τη στάση τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, η αλλαγή των παραμέτρων στη συζήτηση για λύση του Κυπριακού ήταν εμφανής, και αυτό, επεσήμανε, «εργολαβικά προσπαθεί η Τουρκία να προωθήσει, χρησιμοποιώντας τους Ναμί και Οζερσάϊ».

Η Ερατώ Μαρκουλλή ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος της Τουρκίας είναι να παγώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι η Άγκυρα «έχει το κλειδί, μέσω της προκλητικότητας και της στρατιωτικής ισχύος που ήδη χρησιμοποίησε, να εμποδίσει την έναρξη του διαλόγου».

Είναι πασιφανές, επεσήμανε, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό τέτοιες συνθήκες στρατιωτικής απειλής, δεν μπορεί να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. ‘Αρα, πρόσθεσε, η Τουρκία πετυχαίνει το διττό στόχο, που έχει θέσει».

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, κατέληξε η πρώην ΥΠΕΞ, είναι ότι η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024