Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους ευρωπαίους εκτροφείς απειλεί το αργεντίνικο βοδινό

Τους ευρωπαίους εκτροφείς απειλεί το αργεντίνικο βοδινό

Κρίσιμες συνομιλίες για την προέλευση των πρώτων υλών αλλά ίσως και για την ποιότητα και την ασφάλεια των καθημερινών γευμάτων των Ευρωπαίων διεξάγονται τις ημέρες αυτές μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

Κρίσιμες συνομιλίες για την προέλευση των πρώτων υλών αλλά ίσως και για την ποιότητα και την ασφάλεια των καθημερινών γευμάτων των Ευρωπαίων διεξάγονται τις ημέρες αυτές μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

Αντικείμενο μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα φέρει στις ευρωπαϊκές αγορές φθηνότερα αγροτικά προϊόντα από τις τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 2 Μαρτίου.

Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αγροτικών συνδικάτων καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σ’ αυτές με ευρύ και ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Στη Γαλλία 20.000 αγρότες κινητοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur.

Είναι διάσημη η ποιότητα και κυρίως η νοστιμιά πολλών ζώων που εκτρέφονται στη Νότια Αμερική – το αργεντίνικο βοδινό, για παράδειγμα, θεωρείται ασυναγώνιστο. Η νέα συμφωνία, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, που συζητείται προβλέπει τη διευκόλυνση των νοτιοαμερικανικών εξαγωγών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ελεύθερου εμπορίου – υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.

Χιλιάδες τόνοι προϊόντων της Νότιας Αμερικής εξάγονται στην Ευρώπη βάσει των ήδη ισχυουσών συμφωνιών. Αλλά στα προϊόντα αυτά επιβάλλονται δασμοί που ανεβάζουν αυτομάτως την τιμή τους καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι χώρες της εμπορικής ένωσης της Νότιας Αμερικής παγίως διεκδικούσαν την άρση της δασμολόγησης για ορισμένα προϊόντα «στρατηγικής σημασίας», όπως είναι η ζάχαρη, η αιθανόλη και επίσης το βόειο κρέας.

Για αντάλλαγμα η ΕΕ ζητεί από τις χώρες της Mercosur μείωση των δασμών που εκείνες επιβάλλουν στο γάλα, στο τυρί και στο κρασί που εισάγουν από την Ευρώπη. Η Κομισιόν διαπραγματεύεται επίσης τη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα που εξάγουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά 260 εκατ. καταναλωτών, η βελτίωση της πρόσβασης στην οποία θα δημιουργούσε σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας για τους ευρωπαίους εξαγωγείς.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024