Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάουελ: Η Fed δεν θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Πάουελ: Η Fed δεν θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια παρά τη στήριξη στην οικονομία από τις μειώσεις φόρων και τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στα μέλη του Κογκρέσου. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και ο Πάουελ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης τους.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια παρά τη στήριξη στην οικονομία από τις μειώσεις φόρων και τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στα μέλη του Κογκρέσου.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και ο Πάουελ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης τους.

«Η FOMC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed) θα συνεχίσει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ του να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας και του να φέρει…τον πληθωρισμό κοντά στο 2% σε βιώσιμη βάση», σύμφωνα με την ομιλία του Πάουελ, την πρώτη του ενώπιον του Κογκρέσου με την ιδιότητα του επικεφαλής της Fed.

«Κάποιες από τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η αμερικανική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια μετατράπηκαν σε ούριους ανέμους», σύμφωνα με τα σχόλια του Πάουελ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τον κεντρικό τραπεζίτη να σημειώνει τις πρόσφατες αλλαγές της δημοσιονομικής πολιτικής και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, «ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Κατά την άποψη (της FOMC), οι περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια θα προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επίτευξη και των δύο στόχων μας».

Η ομιλία στέλνει το πρώτο μήνυμα του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και το σχέδιο για τις κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα προκαλέσουν άμεση στροφή προς έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

«Σταδιακά» ήταν η συνήθης έκφραση από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια υπό την προκάτοχο του Πάουελ, την Τζάνετ Γέλεν, στα τέλη του 2015.

Η Fed αναμένεται να εγκρίνει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της για το 2018 στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, όταν θα ανακοινώσει επίσης τις νέες οικονομικές της προβλέψεις και ο Πάουελ θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024