Κλιμακώνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε όσα είχε τονίσει με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής ότι είναι δηλαδή προτιμότερο να υπάρχει μια προληπτική γραμμή στήριξης, για κάθε ενδεχόμενο, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης διαφοροποιείται από την επίσημη κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και θεωρεί πως η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από τους θεσμούς τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Από την άλλη πλευρά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης άσκησε ευθεία κριτική στις θέσεις και δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και υποστήριξε πως η θέση της ΤτΕ, δυσχεραίνει την προσπάθεια για ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του Διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», είπε , προσθέτοντας μάλιστα ότι «η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την «καθαρή έξοδο» με τον σχηματισμό αποθεματικού ασφαλείας, ύψους 15-20 δισ. ευρώ, που θα λειτουργεί ως ασφάλεια εάν συναντήσει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

    in.gr

    Γράψτε το σχόλιό σας

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο