Στον εντοπισμό δυνητικών προβλημάτων σε επίπεδο προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης επικεντρώθηκαν οι χθεσινές συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι να καταγραφούν πιθανά προβλήματα ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να μην διαταραχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο όπως έχει αναφέρει και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στόχος είναι να υπάρξει η λεγόμενη «παγκόσμια συμφωνία» και για το χρέος.

Το «γαλλικό μοντέλο» βασίζεται αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Ετσι, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και αφ’ ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προαπαιτούμενου με αντικειμενικές δυσκολίες αφορά στην τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών, όπου αναμένεται πως θα χρειαστεί αρκετά περισσότερος χρόνος σε σχέση με το ορόσημο του Ιουνίου.

Στο μέτωπο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετέφερε λίγο πολύ την εικόνα ότι το ζήτημα θεωρείται λήξαν και η εκταμίευση θα γίνει εντός του Μαρτίου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άλλωστε, ανέφερε ότι ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, ούτε ευρύτερα το δημοσιονομικό.

Σήμερα Τρίτη, αναμένονται συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα, την Τετάρτη προγραμματίζεται ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων ενώ την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η πρώτη επίσκεψη του κουαρτέτου στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών αποτελείται από τους Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM).

Η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Η επιστροφή της τρόικας σε μερικές εβδομάδες θα ανοίξει τον «Γολγοθά» των διαπραγματεύσεων για τη μετά μνημόνιο εποχή. Και κυρίως αν θα υπάρξει ανάγκη για να έρθουν νωρίτερα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο