Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΙΣΑ: Υπέρ της καθιέρωσης ειδικής ιατρικής συνταγής για τα αντιβιοτικά

ΙΣΑ: Υπέρ της καθιέρωσης ειδικής ιατρικής συνταγής για τα αντιβιοτικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του, για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή, για τη χορήγηση αντιβιοτικών και υπενθυμίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του, για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή, για τη χορήγηση αντιβιοτικών και υπενθυμίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, είπε ότι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής για την χορήγηση των αντιβιοτικών, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στην κοινότητα και πάταξη της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα.

Ο ΙΣΑ τον περασμένο Οκτώβριο κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλλημμελειοδικών Αθηνών αναφορά για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, χωρίς όμως η Πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, «η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές ,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή».

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί πάγια πεποίθηση του ΙΣΑ, ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και η θέσπιση της ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι ένα πρώτο βήμα, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, ζητά να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024