Την ανάγκη για «ευρωπαϊκές απαντήσεις» στα μεγάλα προβλήματα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, την οικονομία και τις προκλήσεις του 2019.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πρώτο κεφάλαιο της προγραμματικής συμφωνίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει καλά, μόνο εφόσον πηγαίνει και η Ευρώπη καλά».

Απηύθυνε, δε, έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και έκανε ειδική αναφορά -σε δραματικό τόνο- στη Συρία.

«Η Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος αυτήν τη στιγμή μαίνεται πάλι με ιδιαίτερη σφοδρότητα, βρίσκεται μόνο λίγες ώρες μακριά μας. Η κατάσταση ασφάλειας εκεί αφορά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε αυτή η σφαγή να τερματιστεί. Αυτή η πρόκληση αφορά και τους συμμάχους τού καθεστώτος Άσαντ και ιδιαίτερα το Ιράν και τη Ρωσία. Αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, τα τρομακτικά γεγονότα στη Συρία, ο αγώνας ενός καθεστώτος όχι εναντίον τρομοκρατών, αλλά εναντίον του δικού του πληθυσμού, να σκοτώνονται παιδιά, να καταστρέφονται νοσοκομεία, όλα αυτά είναι μία σφαγή, την οποία πρέπει να καταδικάσουμε» σημείωσε και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντικρούσει αυτές τις εξελίξεις «με ένα καθαρό «όχι»».

Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται προς τα έξω ενωμένη, γι’ αυτό και είναι σημαντική η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, επισήμανε η καγκελάριος και δήλωσε πεπεισμένη ότι «ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, ούτε εμάς στη Γερμανία ούτε εμάς στην Ευρώπη» και γι’ αυτό χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στα πιεστικά διεθνή ζητήματα. Ειδικά στα θέματα ασφάλειας, όπως είπε, πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ενώ πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της FRONTEX και να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, κυρίως από τις χώρες της Αφρικής.

Για την οικονομία, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ανάπτυξη» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θετική πορεία, προειδοποιώντας, ωστόσο, για τις προκλήσεις από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και καλώντας όλους να στηρίξουν την τραπεζική ένωση που προωθεί το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις «μεγάλες προκλήσεις» για την Ευρώπη το 2019, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο Brexit, τις ευρωπαϊκές εκλογές και το τέλος της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο