Διαξιφισμοί, με ανταλλαγή πυρών, μεταξύ των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές – η πρώτη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) – φαίνεται ότι κονταροχτυπιούνται για την τελική επικράτηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τους φακέλους των δύο δεσμευτικών προσφορών σε υπουργικά γραφεία έφτανε την προηγούμενη εβδομάδα… συστημένο από «άγνωστο» αποστολέα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2017, στο οποίο αναφέρεται ότι η Transgaz ελέγχεται για το αν έχει κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ρουμανία.

Η Ρουμανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, διερευνάται εάν η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης ΕΚ), υιοθετώντας μία στρατηγική περιορισμού των διαδρομών εφοδιασμού αερίου για άλλα κράτη μέλη, είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης, είτε με περιορισμένες επενδύσεις σε αναγκαία έργα υποδομής, ή με άλλες μεθόδους.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο