Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος οι μάρτυρες

Εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος οι μάρτυρες

Θύελλα προκαλεί από το πρωί στη Βουλή η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis. Κι ο λόγος είναι ότι χθες αποκαλύφθηκε πως οι εν λόγω μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος -με την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου- αφού η δικογραφία είχε μεταβιβαστεί στη Βουλή.

Θύελλα προκαλεί από το πρωί στη Βουλή η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis. Κι ο λόγος είναι ότι από χθες αποκαλύφθηκε πως έχουν χαρακτηριστεί πλέον μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και με την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός «μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος» έγινε με διάταξη του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, που φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο αντιδρούν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η ΝΔ. Κάνουν λόγο δηλαδή για νομικές παρατυπίες που καθιστούν επί της ουσίας άκυρη όλη τη διαδικασία που διεξάγεται στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τονίζουν ότι έγινε προσπάθεια, μετά την αποστολή της δικογραφίας, να καλυφθούν τα νομικά «παραστρατήματα» που έκανε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας Δημήτριος Παπαγεωργίου, σε ανακοίνωσή του «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις», διευκρινίζεται ότι:

1) «Οι υπ΄ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 §§ 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά το Ν. 4254/2014) και αφορώσες στην παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της «υπόθεσης Novartis» («προστατευόμενοι μάρτυρες»), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του
νόμου» και

2) «Όμως, την 9-2-2018, εγκρίναμε άλλη πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ΄ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Η ιδιότητα αυτή των μαρτύρων ουσιαστικά τους εξασφαλίζει ατιμωρησία από τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει εμπλεκόμενα πρόσωπα όπως οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης.

Νομικές πηγές τονίζουν ότι ο αντεισαγγελέας μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 45 Β του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι μπορεί η ποινική δίωξη σε βάρος μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να παύσει ακριβώς γιατί πρέπει να προστατευτεί αυτό το δημόσιο συμφέρον.

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024